Bélyegkép

Puhafát vagy keményet?

Két erdészettől vásárolhatnak az érdiek hatósági áron tűzifát, de más-más fajtát.

Az ÉrdMost a napokban beszámolt arról, hogy elindult a hatósági áras tűzifaprogram: a háztartások legfeljebb tíz erdei köbméter hengeres tűzifát vásárolhatnak az állami erdőgazdaságok területileg illetékes értékesítési pontján, a keményfa köbmétere 30 ezer, a puhafáé 19 ezer forintba kerül, a szállítást, darabolást a lakosságnak kell megoldania.

Érd a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetéhez tartozik, fakitermelést pedig – mint Tóth Péter erdészetvezetőtől megtudtuk – jelenleg Szigetmonostornál végeznek, a Megyeri-híd lábánál.

Tóth Péter elmondta: a Ráckevei Erdészetnek puhafa-állománya van, csak nyárfával foglalkoznak. Érdről nagyon sok megkeresést kapnak, hiszen működési területük lélekszámának a város majdhogynem harmadát adja.

Mindenkinek ezt a választ tudom adni: aki fát szeretne vásárolni, momentán csak puhafát tudok ajánlani, és Érdtől viszonylag távoleső helyen. Aki a keményfához ragaszkodik, az a Budakeszi Erdészettől tud vásárolni

– mondta Tóth Péter, aki azt tapasztalja: inkább a keményfát keresik az Érdiek, pedig szerinte a nyárfa sem rossz megoldás.

A frissen vágott fa nedvességtartalma egyébként körülbelül 40 százalék – márpedig az erdészetekben most csak frissen vágott fát kapnak a vásárlók. Mint Tóth Péter elmondta, a nyárfa ilyen szempontból jobb, mint társai, mert a sejtszerkezete miatt a benne lévő szabad vizet gyorsabban kiadja magából, ezért hamarabb szárad, mint egy keménylombos fa, ezért azt tanácsolja, hogy a vevők éljenek a nyárfavásárlási lehetőséggel – főleg azok, akiknek kitart a tavalyi tűzifája, hiszen addig is szárad az idei, és a fűtési időszak második felére lesz egy normálisan eltüzelhető fafélesége.

Aki a keményfához ragaszkodik, a Budakeszi Erdészettől rendelhet. Mint megtudtuk, ott lehetőség szerint – és nagyobb mennyiség esetén – a szállításban is tudnak segíteni. Itt is friss kitermelésű fákat tudunk vásárolni – február vége óta amit megtermelnek, azt el is viszi a lakosság.

Itt igényelhetnek tűzifát az érdiek:

Budakeszi Erdészet központi telephely: 2092 Budakeszi Kísérleti Telep
23/457-857 20/984-6197 budakeszi@pprt.hu; lampert.zsolt@pprt.hu
Ráckevei Erdészeti Iroda: 2300 Ráckeve, Erdész u. 4.
24/513-320 rackeve@pprt.hu

 

Fotónk illusztráció

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email