22_03_29_erdmost_nincskep

Puhafát vagy keményet?

22_03_29_erdmost_nincskep

Puhafát vagy keményet?

Két erdészettől vásárolhatnak az érdiek hatósági áron tűzifát, de más-más fajtát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ÉrdMost a napokban beszámolt arról, hogy elindult a hatósági áras tűzifaprogram: a háztartások legfeljebb tíz erdei köbméter hengeres tűzifát vásárolhatnak az állami erdőgazdaságok területileg illetékes értékesítési pontján, a keményfa köbmétere 30 ezer, a puhafáé 19 ezer forintba kerül, a szállítást, darabolást a lakosságnak kell megoldania.

Érd a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetéhez tartozik, fakitermelést pedig – mint Tóth Péter erdészetvezetőtől megtudtuk – jelenleg Szigetmonostornál végeznek, a Megyeri-híd lábánál.

Tóth Péter elmondta: a Ráckevei Erdészetnek puhafa-állománya van, csak nyárfával foglalkoznak. Érdről nagyon sok megkeresést kapnak, hiszen működési területük lélekszámának a város majdhogynem harmadát adja.

Mindenkinek ezt a választ tudom adni: aki fát szeretne vásárolni, momentán csak puhafát tudok ajánlani, és Érdtől viszonylag távoleső helyen. Aki a keményfához ragaszkodik, az a Budakeszi Erdészettől tud vásárolni

– mondta Tóth Péter, aki azt tapasztalja: inkább a keményfát keresik az Érdiek, pedig szerinte a nyárfa sem rossz megoldás.

A frissen vágott fa nedvességtartalma egyébként körülbelül 40 százalék – márpedig az erdészetekben most csak frissen vágott fát kapnak a vásárlók. Mint Tóth Péter elmondta, a nyárfa ilyen szempontból jobb, mint társai, mert a sejtszerkezete miatt a benne lévő szabad vizet gyorsabban kiadja magából, ezért hamarabb szárad, mint egy keménylombos fa, ezért azt tanácsolja, hogy a vevők éljenek a nyárfavásárlási lehetőséggel – főleg azok, akiknek kitart a tavalyi tűzifája, hiszen addig is szárad az idei, és a fűtési időszak második felére lesz egy normálisan eltüzelhető fafélesége.

Aki a keményfához ragaszkodik, a Budakeszi Erdészettől rendelhet. Mint megtudtuk, ott lehetőség szerint – és nagyobb mennyiség esetén – a szállításban is tudnak segíteni. Itt is friss kitermelésű fákat tudunk vásárolni – február vége óta amit megtermelnek, azt el is viszi a lakosság.

Itt igényelhetnek tűzifát az érdiek:

Budakeszi Erdészet központi telephely: 2092 Budakeszi Kísérleti Telep
23/457-857 20/984-6197 budakeszi@pprt.hu; lampert.zsolt@pprt.hu
Ráckevei Erdészeti Iroda: 2300 Ráckeve, Erdész u. 4.
24/513-320 rackeve@pprt.hu

 

Fotónk illusztráció

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email