futes_kemeny

Előzzük meg a kéménytüzeket!

Több korom rakódik le az olyan rendszerben, amelyben nedves fát égetnek.
Elvileg csak három hét múlva kezdődik a hivatalos fűtési szezon, de már most olyan hűvös van, hogy sok helyen beindították a fűtést – már ahol ezt a jelenlegi energia- és tüzelőárak mellett megtehetik…
A Katasztrófavédelem szakemberei rendszeresen figyelmeztetnek arra, milyen veszélyekkel jár, ha elmulasztjuk fűtőeszközeink éves karbantartását, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek.

Tájékoztatójuk szerint az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek (idén pedig várhatóan még többen állnak át fatüzelésre). A szilárd anyagok vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat.

Mindez elkerülhető azzal, ha mindenki beengedi a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet.

Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére. Aki kéménytüzet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Archív fotó

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email