benzin-377260

Marad a benzin- és élelmiszerárstop

Meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják.

Minderről szombaton döntött a kormány, amely egész napos ülést tart, de – mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a délután egy órakor kezdődő rendkívüli kormányinfón elmondta -, a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozták.

Arra a kérdésre, hogy a 480 forintos benzinár mellett nem kell-e üzemanyag-hiánnyal számolni, Gulyás Gergely úgy válaszolt: kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban, de általánosságban mindenki tudott tankolni.

A rezsicsökkentést is fenntartják az átlagfogyasztás szintjéig. Gulyás szerint “tán többen férnek bele a meghatározott átlagmennyiségbe, mint korábban gondolták, de sokan kezdtek el spórolni”. Gulyás elmondta azt is, hogy a gáztározók töltöttségi szintje 4,4 milliárd köbméter, ami 89 téli napra elég, ha az ipari és háztartási fogyasztást is nézzük, de ha csak a lakossági fogyasztást, akkor már 185 napra.

Ami a tűzifát illeti, a miniszter újságírói kérdésre elmondta: “Minden háztartásnak télire tíz köbméternyi fa vásárlására van lehetősége, és hatósági árat vezetünk be”.  A részletekről vasárnap számolnak majd be.

Az energiaintenzív tevékenységet folytató kis- és középvállalkozásoknak is támogatást nyújt a kormány – erről szintén szombaton döntöttek. Az intézkedés a feldolgozóipart célozza meg.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési  miniszter részletezte a csomagot: mint mondta, energiaintenzívnek számít minden olyan vállalat, amelynek az energiaköltsége a nettó árbevétel arányában elérte a 3 százalékot 2022-ben. Jelen pillanatban körülbelül tízezer ilyen cég van.

A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart. Ennek keretében a kormány támogatja a működési költségeiket (az év utolsó három hónapjában – az esetleges folytatásról később döntenek) és a kis- és középvállalatok beruházásait.  A kkv-ktől cserébe azt kéri a kormány, hogy őrizzék meg a munkahelyeket, és a foglalkoztatottak számát legalább 90 százalékban tartsák meg 2023 végéig.

Emellett két másik programot is tárgyalt a kormány, ezek keretrendszerét csak a következő hetekben alakítják majd ki. Az egyik egy gyármentő program, a másik egy munkahelyvédelmi akcióterv – ez utóbbi azt szolgálja, hogy az energiaárak elszabadulása miatt ne csökkentsék a munkahelyeket.

 

 

Archív fotó

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email