22_03_29_erdmost_nincskep

Marad a benzin- és élelmiszerárstop

22_03_29_erdmost_nincskep

Marad a benzin- és élelmiszerárstop

Meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Minderről szombaton döntött a kormány, amely egész napos ülést tart, de – mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a délután egy órakor kezdődő rendkívüli kormányinfón elmondta -, a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozták.

Arra a kérdésre, hogy a 480 forintos benzinár mellett nem kell-e üzemanyag-hiánnyal számolni, Gulyás Gergely úgy válaszolt: kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban, de általánosságban mindenki tudott tankolni.

A rezsicsökkentést is fenntartják az átlagfogyasztás szintjéig. Gulyás szerint „tán többen férnek bele a meghatározott átlagmennyiségbe, mint korábban gondolták, de sokan kezdtek el spórolni”. Gulyás elmondta azt is, hogy a gáztározók töltöttségi szintje 4,4 milliárd köbméter, ami 89 téli napra elég, ha az ipari és háztartási fogyasztást is nézzük, de ha csak a lakossági fogyasztást, akkor már 185 napra.

Ami a tűzifát illeti, a miniszter újságírói kérdésre elmondta: „Minden háztartásnak télire tíz köbméternyi fa vásárlására van lehetősége, és hatósági árat vezetünk be”.  A részletekről vasárnap számolnak majd be.

Az energiaintenzív tevékenységet folytató kis- és középvállalkozásoknak is támogatást nyújt a kormány – erről szintén szombaton döntöttek. Az intézkedés a feldolgozóipart célozza meg.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési  miniszter részletezte a csomagot: mint mondta, energiaintenzívnek számít minden olyan vállalat, amelynek az energiaköltsége a nettó árbevétel arányában elérte a 3 százalékot 2022-ben. Jelen pillanatban körülbelül tízezer ilyen cég van.

A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart. Ennek keretében a kormány támogatja a működési költségeiket (az év utolsó három hónapjában – az esetleges folytatásról később döntenek) és a kis- és középvállalatok beruházásait.  A kkv-ktől cserébe azt kéri a kormány, hogy őrizzék meg a munkahelyeket, és a foglalkoztatottak számát legalább 90 százalékban tartsák meg 2023 végéig.

Emellett két másik programot is tárgyalt a kormány, ezek keretrendszerét csak a következő hetekben alakítják majd ki. Az egyik egy gyármentő program, a másik egy munkahelyvédelmi akcióterv – ez utóbbi azt szolgálja, hogy az energiaárak elszabadulása miatt ne csökkentsék a munkahelyeket.

 

 

Archív fotó

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email