illyés4_220913

Kész, vége: fellázadtak a budaörsi Illyés gimnázium tanárai

illyés4_220913

Kész, vége: fellázadtak a budaörsi Illyés gimnázium tanárai

Polgári engedetlenségi akciót szerveztek a pedagógusok kedd délelőtt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több száz tanár, diák és szimpatizáns sorakozott fel a budaörsi gimnázium előtt, melynek okáról egy bejegyzés volt olvasható a „Kiállunk az Illyés tanárai mellett” elnevezésű esemény közösségi oldalán.
„A politikai játszmák a végtelenségig elnyújthatóak, a tanári fizetések azonban már nem. A tiltakozás törvényes formáinak önkényes korlátozása miatt az Illyés és sok más iskola tanárai legvégső eszközként a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodtak. És bár a törvényhozók cáfolták az ezzel kapcsolatos aggályokat, máris munkáltatói szankciókkal fenyegetik a tankerületek az iskolák tanárait. Ez megrovástól fizetésmegvonáson át elbocsátásig bármit jelenthet.  (…)  A tiltakozás akármely formája mellett döntsenek is a tanáraink, mi mindenben mellettünk állunk, amikor egzisztenciájukat kockára téve küzdenek egy tarthatatlan helyzet ellen, amelynek elő sem lett volna szabad állnia. Az Illyés az ország egyik legerősebb gimnáziuma. A tanárok felbecsülhetetlen mértékben járultak és járulnak hozzá, hogy mi és gyermekeink ott tarthatnak az életükben, ahol. A legkevesebb, amivel ezt meghálálhatjuk, hogy mindenben mellettük állunk!”
A polgári engedetlenségi akció részleteiről Bárdyné Schneider Sarolta szervező – az egyik diák édesanyja – beszélt az ÉrdFM 101.3 tudósítójának.
„Tiltakoztunk az ellen, hogy a tanárainkat felmentsék azért, mert a jogaikért megpróbálnak kiállni. Hisszük és elismerjük azt a tényt: az, hogy ők hetente gördülő sztrájkot tartanak, nem okoz sérelmet a gyermekeinknek, az viszont igen, ha elveszítenek egy tanári gárdát” – hangsúlyozta Bárdyné. Hozzátette: reggel hat és délelőtt tíz óra között voltak az Illyés előtt, majd megpróbálták elérni az Érdi Tankerület vezetőjét, de a több száz szülő által aláírt kérelmet az intézmény egyik munkatársa vette át.
„Féltjük a gyermekeinket. Két gyermekem jár az Illyés gimnáziumba, amit nem véletlenül választottunk. Ez egy nívós intézmény, olyan tanári gárdával, amely megérdemli, hogy mindenki kalapot emeljen előtte, és olyan eredményekkel, amelyek országos, illetve nemzetközi szintűek. Ott a helyünk, bástyaként kell védeni a tanárainkat… Úgy érezzük: a pedagógusok és a döntéshozók közti vita már elérte a gyermekszobákat, a családokat is – és ezt szülőként nem hagyhatjuk. Azt szeretnénk, hogy ne éljen azzal a jogával az érdi tankerületi vezető, hogy elbocsájtja azokat a tanárainkat, akik a jogaikat kívánják érvényesíteni” – hangsúlyozta az édesanya,. Úgy vélte, nemcsak budaörsiek, hanem törökbálintiak és fővárosiak is részt vettek az eseményen.

„Ami megdöbbent, hogy megjelentek a rendőrök is, akik engem szóbeli figyelmeztetésben részesítettek. Nekik nyilván az a feladatuk, hogy a rendet fenntartsák. Ezt igyekeztünk is betartani. Mikor átmentünk az Érdi Tankerülethez, oda is megérkeztek a rendőrök, és az egyik apukát igazoltatták is… Kicsit úgy éreztem: meg akarnak minket félemlíteni…” – jegyezte meg Bárdyné Schneider Sarolta.

A beszélgetést alább hallgathatja meg, itt pedig egy rövid videót talál az akcióról.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email