Nem érte utol az érdi gyümölcsárakat se a háború, se az aszály

Indul az őszi befőzési szezon. Kérdés, megéri-e otthon eltenni a lecsót, a töltött paprikát? Videónkból minden kiderül.

„Nem szeretnék nyilatkozni, mert csak csupa rossz dolgot tudnék mondani” – tessékelt ki udvariasan üzletéből az egyik érdi zöldséges. Hét helyen jártunk, hogy felmérjük: milyen a kora őszi idénygyümölcsök és zöldségek  kínálata, ára. Három zöldséges zárva volt – egyikük őstermelőként nem árul mindennap -, a többi négyből csupán egy üzletben állt a tulajdonos a kameránk elé.

Volt, ahol azzal utasítottak el, hogy beosztottként nem nyilatkozhatnak, egy őstermelő pedig arra utalt: nálunk jellemzően alacsonyabbak az árak, hiszen nem a nagybani piacról vásárolnak, hanem saját maguk termelik meg a zöldséget, gyümölcsöt, nem tekinthetők hát mérvadónak. „Nem szeretnénk, ha az olcsó áraink miatt megindulna a roham, és azt sem, ha a többi zöldséges megbántódna” – tette hozzá.

Érd egyik forgalmas pontján találtunk egy zöldségest, ahol örömmel fogadták a kamerát. Régóta működő üzletről van szó, ahol sikerült a tulajdonossal beszélnünk, aki elmondta, hogy gyümölcs- és zöldségárak, minőség, illetve a vevők igényei terén milyenek a legfrissebb tapasztalatai.

Drobni László elmondta: a termelők most kezdik változtatni az árakat, ahogy nekik is nőnek a költségeik. Mint hangsúlyozta, nem az időjárás módosítja most az árakat, hanem a gazdasági környezet. Nem adhatnak egy kiló krumplit ugyanannyiért, mint tavaly, mikor egy kiló kenyér a duplájába kerül, és a benzinköltség is jóval magasabb. Idénygyümölcsök tekintetében leginkább a dinnye ára nőtt tavaly óta, mintegy 100-150 forinttal: egy kiló 490 forintba kerül, de „már most 590 körül kellene árulni így, szezon végén. De az magas árnak számít egy kiló dinnyéért” – mondta. A paradicsom, paprika is drágább, viszont a minősége is jobb. Drobni László tapasztalata szerint nem keresik a gyengébb minőségű, olcsóbb, de még fogyasztható és eladható terméket, így a jobb minőségűt hozzák, ami bizony az árban is meglátszik.

Az olyan idénygyümölcsök, mint a korai alma, illetve a szilva is 490 forintba kerülnek – sokaknak ez az összeg magas, így aki nem szeretne lemondani a friss gyümölcsről, kisebb mennyiséget vásárol. Így nemcsak spórolni lehet, hanem elkerülhető az is, hogy „ránk romoljon” a felesleg.

Megszólítottunk egy vevőt is, aki Sóskútról jött át Érdre, hogy bevásároljon. Mint mondta, ők csak olyan zöldséget, gyümölcsöt vesznek, amit otthon nem tudnak megtermelni, déligyümölcsöt pedig nem vásárolnak. „A tavalyi évhez képest nagyon sokat drágult minden” – mondta a nyugdíjas idős úr.

Az Agroinform.hu honlap táblázatban közli az idénygyümölcsök aktuális árát, és azt is, hogy az előző év ugyanezen időszakában mennyibe kerültek. Eszerint a belföldi alma kilója a nagybani piacon az év 34. hetében 307 forintba kerül (az előző évben 282 forintba), a belföldi körte 477 forint (tavaly ilyenkor 447 forint volt), a szilva 408 forint (383 forint). Ami olcsóbb, az a kajszibarack (600 forint, tavaly 725 forint), jelentősen drágább viszont a görögdinnye (most 322 forint, tavaly 130) és a sárgadinnye (450 – 250 forint).

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör