lufi

Ezért nem menő a lufieregetés

lufi

Ezért nem menő a lufieregetés

Az égből visszahullott, kipukkadt lufik nem csak környezetszennyezőek, de az állatokra is veszélyt jelentenek - adta hírül az Érdi Újság.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hogy miért annyira káros, ha az ünnepség után a levegőbe repítjük a színes léggömböket? Persze van már környezetbarát lufi, meg hozzá madzag is, ami állítólag annyi idő alatt bomlik le, mint egy tölgyfalevél. Csakhogy a kíváncsi állatok megeszik, és ez pont elég ahhoz, hogy végzetes kárt okozzon.
Az Élet és Tudomány egy korábbi amerikai vizsgálatot idéz, amely 5600 égnek eresztett léggömb útját követte. Mindössze 12 százalékuk robbant szét, 81 százalékuk szinte egészben ért földet. Átlagosan 70 kilométert tettek meg földet érésig.

A vízparti madarak, a teknősök és más víziállatok ételnek nézhetik a maradványait, és ha lenyelik, könnyen eltömítheti az emésztőrendszerüket, ami gyakorlatilag kiéhezteti őket, így segítség nélkül bele is halhatnak. Amikor keveredik a gyomornedvekkel, olyan, mint a rágógumi, és egyszerűen eldugítja az állatokat, írta Jenn Lavers, az ausztráliai Tengeri és Sarkköri Tanulmányok Intézetének kutatója, aki szerint minden huszadik megvizsgált tengeri madár gyomrában találni lufimaradékot. A növényi alapanyagú spárga is veszélyes lehet az állatokra, mivel belegabalyodhatnak, rájuk tekeredhet! A Laysan-albatrosz és az ékfarkú viharmadár felnőtt egyedei és fiókái előszeretettel fogyasztják a műanyagokat, náluk ez lassabb növekedéshez, vagy pusztulásához is vezethet. A halak, szárazföldi madarak és gázlómadarak szintén veszélyeztetettek, amelynek egyik nyomasztó példája egy gumiszalag elfogyasztásából eredő bélelzáródás miatt elpusztult fehér gólya. De kimutatták már kaliforniai kondorkeselyű-fiókák bélrendszerében is ezeket a műanyagokat, legutóbb pedig Nagy-Britanniában egy hároméves csikót is megfojtott egy földre hullott léggömbzsinór.
A Tüskeböki Menedék Alapítványban
Molnár Krisztina és férje keleti sünök rehabilitációjával, természetes élőhelyükre való visszahelyezésükkel foglalkozik. Mint mondta, a sünök kíváncsi állatkák, vonzza őket az ismeretlen szag, főleg, ha van rajta egy kukac vagy rovar, és megeszik a lufimaradványt is. Az emésztőrendszere viszont nem tudja feldolgozni, akár műanyag, akár környezetbarát az a lufi, elzáródnak a belei és az állat belehal. Az iskolákban jó lenne ezt elmondani a gyerekeknek, hiszen szeretik a süniket, meg az egyéb állatokat, ha megértenék, mennyit árthatnak, talán lemondanának a lufieregetésről.
Szilasné Mészáros Judit, a Vörösmarty Gimnázium igazgatója elmondta, hogy a végzős évfolyam eldöntheti, szeretne-e az ünnepség végén színekben különböző, de környezetbarát kötözővel ellátott és környezetbarát luftballont eregetni. Biológiailag lebomló műanyag terméket rendelnek már évek óta, persze nem tudható, hogy abban a környezetben, ahová száll, valóban hogyan történik a lebomlás és addig az állatvilágra milyen veszélyt jelent. A VMG-ben a lufik nagy része fennakad a magas jegenye és tölgyfákon. A tanulókkal ismertetik a környezeti hatást, beszélnek velük erről. Alternatív megoldásokat is keresnek, de nehéz a hagyományoktól eltérni. Volt olyan év, amikor osztályonként egy-egy nagyobb lufit engedtek el. Olyan megoldást keresnek, amely hagyományteremtő módon kielégíti a ballagás ünnepélyes, felemelő hangulatának megteremtését, miközben környezetbarát és kellően látványos. Örömmel várják a környezetvédők ötleteit, javaslatait, nyitottak a változtatásra.
Bartos Csilla

Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email