22_03_29_erdmost_nincskep

Már okozhat tüneteket a parlagfű

22_03_29_erdmost_nincskep

Már okozhat tüneteket a parlagfű

Főleg a Dunántúl déli területein érheti el a parlagfű pollenkoncentrációja a már tüneteket okozó szintet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet. A következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés és a gyomnövény virágporára allergiások már a az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja.

A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, fáradékonyság. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megfigyelései alapján a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban. A Dunántúlon jellemzően fejlettebbek a növények, míg a legszárazabb térségekben még az egyméteres magasságot sem érik el. A növények rendszeres kaszálása továbbra is fontos, hiszen ezzel csökkenthetjük a levegőben a parlagfű virágporának mennyiségét.

A parlagfű kaszálása az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének feladata: aki nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és nem tartja fenn ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, törvényt sért. A hatóság ilyen esetben közérdekű védekezést rendelhet el, illetve növényvédelmi bírságot szabhat ki arra, aki elmulasztja a parlagfű kaszálását. Erről itt írtunk korábban. 

 

 

Képünk illusztráció

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email