parlagfu_190606

Már okozhat tüneteket a parlagfű

Főleg a Dunántúl déli területein érheti el a parlagfű pollenkoncentrációja a már tüneteket okozó szintet.

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet. A következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés és a gyomnövény virágporára allergiások már a az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja.

A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, fáradékonyság. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megfigyelései alapján a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban. A Dunántúlon jellemzően fejlettebbek a növények, míg a legszárazabb térségekben még az egyméteres magasságot sem érik el. A növények rendszeres kaszálása továbbra is fontos, hiszen ezzel csökkenthetjük a levegőben a parlagfű virágporának mennyiségét.

A parlagfű kaszálása az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének feladata: aki nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és nem tartja fenn ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, törvényt sért. A hatóság ilyen esetben közérdekű védekezést rendelhet el, illetve növényvédelmi bírságot szabhat ki arra, aki elmulasztja a parlagfű kaszálását. Erről itt írtunk korábban. 

 

 

Képünk illusztráció

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email