22_03_29_erdmost_nincskep

Aki nem irtja a parlagfüvet, bírságra számíthat

22_03_29_erdmost_nincskep

Aki nem irtja a parlagfüvet, bírságra számíthat

A parlagfű kaszálása az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének feladata: aki nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és nem tartja fenn ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, törvényt sért.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tél végi, tavasz eleji rendkívül száraz időjárás nem kedvezett a parlagfű csírázásának és fejlődésének. Aztán áprilisban a nagyobb mennyiségű csapadék hatására az ország számos pontján megindult a gyomnövények fejlődése. Májusban főleg a Dunántúlon lehullott helyi csapadék biztosított kedvező feltételeket a parlagfű csírázásához. A parlagfű fejlettségi állapota változatos képet mutat a Nébih körképe szerint: múlt hónap végén a parlagfüvek többsége 2-20 centiméter magas, a legfejlettebb egyedek 10-18 levelesek, magasságuk 20- 40 centi. Generatív (azaz virágzó, termő) állapotban lévő növényt még nem találtak.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, a kapásnövényekkel elvetett és még gyommentesítetlen táblákon, kiritkult táblarészeken, parlagon hagyott területeken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, utak szélén, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben fordul elő. No és persze lakott területen az árokparton, az útszélen, építkezések során megbolygatott telkeken. A parlagfű irtása, kaszálása az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének a feladata: aki nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és nem tartja fenn ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, törvényt sért. Pár évvel ezelőttig ez a kötelezettség csak július elsejétől állt fenn, 2019-ben azonban változott a törvény. Mivel a június 30-áig tartó türelmi időt eltörölték, a hivatal már nem köteles figyelmeztetni. Virágbimbós és virágzó fenológiai állapotú parlagfű esetében a hatóság közérdekű védekezést rendel el, aminek költsége a tulajdonost terheli.

A védekezés elmulasztása esetén a közérdekű védekezés elrendelését növényvédelmi bírság kiszabása követi. A közérdekű védekezéssel kapcsolatos eljárás lefolytatására belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal rendelkezik hatáskörrel. (A növényvédelmi bírságot minden esetben a Pest Megyei Kormányhivatal szabja ki.) Virágzó parlagfű esetén a büntetés 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet (a parlagfű fejlettségétől, mennyiségétől függően), emellett a bérlőnek, tulajdonosnak ki kell fizetnie a kényszerkaszálás költségét is. A Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályához minden évben érkeznek parlagfüves bejelentések. Ha külterületről, kis telkekről van szó, ezeket továbbítják az illetékes kormányhivatalnak, belterület esetén a jegyző jár el. Az Országos Parlagfű Bejelentő Rendszeren  is tehetünk bejelentést: ilyenkor közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jut el a panaszunk. Az elmúlt évben – belterületet illetően, közvetlenül a hivatalnál vagy az országos rendszeren keresztül – 41 bejelentés érkezett, ebből 5 esetben került sor közérdekű védekezés elrendelésére. Idén egy esetben érkezett jelzés – tudtuk meg dr. Barabás Emőkétől, a főosztály vezetőjétől, aki elmondta azt is: Érden a parlagfű még nem virágzik, ezért közérdekű védekezés elrendelésére nem került sor.

Ha nem a parlagfűvel, hanem a gyomokkal gyűlik meg a bajunk, szintén tehetünk bejelentést az Igazgatási és Hatósági Főosztálynál. Ilyen esetben a hivatal közigazgatási hatósági eljárás keretében kötelezi a tulajdonost, illetve használót arra, hogy szabadítsa meg a gyomoktól az ingatlant. Ha ennek határidőre nem tesz eleget, közigazgatási bírságot szabnak ki: összege magánszemély esetében 5000-től 200 ezer forintig, jogi személy esetében egymillió forintig terjedhet. A bírság több alkalommal is kiszabható. Tavaly 180 bejelentés érkezett, idén mostanáig 72 darab.

Érdemes még szót ejteni a MÁV-területekről is: a vasúti töltéseken nem is annyira a parlagfű, mint a gyom okoz gondot. Az önkormányzat rendszeresen monitorozza ezeket a területeket is, és ha szükséges, felszólítja a MÁV-ot a gyommentesítésre, vagy kényszerkaszálást rendel el. Tavaly ez utóbbira nem került sor. A parkokat, játszótereket az ÉKFI tartja rendben, ha parlagfüvet, gyomot észlelünk, náluk érdemes jelezni a problémát.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email