496 éve, hogy a Mohácsi csatába induló II. Lajos megpihent pár napra Érden. A Sárkány Ambrusnál vendégeskedő uralkodó seregéhez Érden lengyel katonák is csatlakoztak.

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület július 24-én a Szent Mihály templomban, majd az “oroszlános” emlékműnél tartott megemlékezést.

Az eseményen az egyesület 18 tagja vett részt. Mojzer György atya szentmisét mondott a mohácsi csatában elhunytakért, a két nemzetért, Érd városáért, a II. Lajos király Mohácsra induló magyar serege és a lengyel segédcsapat egyesülésének 496. évfordulója alkalmából.

Ezt követően Dózsa Lajos, az egyesület titkára, elhelyezte az emlékműnél a koszorút, majd akik egy-egy szál virágot hoztak, ők is tiszteletüket tették. Elénekelték a magyar és a lengyel himnuszt is.

A júliusi megemlékezést követően szeptember 3-án az Érdi Napok keretén belül lesz egy nagyobb szabású megemlékezés melyen a lengyel nagykövetség, a lengyel testvérváros, valamint Érd önkormányzata is képviselteti magát.

Fotó és információ: Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület

További cikkeink

További cikkeink

Erős a balatoni forgalom az M7-es autópályán a fővárosból kifelé. Érd és Kápolnásnyék között telített sávokban lehet autózni, szakaszosan torlódnak a járművek.

Reneszánszukat élik a bolhapiacok, garázsvásárok, és nem kell különösebb tudomány, hogy rájöjjünk, miért: egyrészt a kincskeresés izgalma, másrészt a tárgyak kézzelfoghatósága miatt, a siker

Ritka dolog, hogy a város polgármesterétől veheti át egy édesapa a lánya születési anyakönyvi

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email