22_03_29_erdmost_nincskep

Augusztus 2-a a roma holokauszt, a porajmos emléknapja

22_03_29_erdmost_nincskep

Augusztus 2-a a roma holokauszt, a porajmos emléknapja

1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Csaknem háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ezért határozott úgy 1972-ben a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusa, hogy augusztus másodika lesz a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja.

A pharrajimos jelentése elpusztítás, elnyeletés. Nem véletlenül, ugyanis 77 éve ezen a napon történt a cigányság történelmének legnagyobb etnikai tisztogatása. Augusztus 2-áról 3-ára virradóra felszámolták az auschwitzi cigány tábor maradékát, és egyetlen éjszaka alatt mintegy háromezer nőt, férfit és gyermeket gyilkoltak meg. Ezért határozott úgy 1972-ben a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusa, hogy augusztus másodika lesz a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja. „A múlt megismerése nélkül nem tervezhetünk jövőt” – fogalmazott Daróczi Ágnes, a roma holokauszt egyik kiemelkedő kutatója.

Érden 2013 óta tartanak megemlékezést ezen a napon. 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email