romaholokauszt

Augusztus 2-a a roma holokauszt, a porajmos emléknapja

1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Csaknem háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban.

Ezért határozott úgy 1972-ben a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusa, hogy augusztus másodika lesz a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja.

A pharrajimos jelentése elpusztítás, elnyeletés. Nem véletlenül, ugyanis 77 éve ezen a napon történt a cigányság történelmének legnagyobb etnikai tisztogatása. Augusztus 2-áról 3-ára virradóra felszámolták az auschwitzi cigány tábor maradékát, és egyetlen éjszaka alatt mintegy háromezer nőt, férfit és gyermeket gyilkoltak meg. Ezért határozott úgy 1972-ben a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusa, hogy augusztus másodika lesz a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja. „A múlt megismerése nélkül nem tervezhetünk jövőt” – fogalmazott Daróczi Ágnes, a roma holokauszt egyik kiemelkedő kutatója.

Érden 2013 óta tartanak megemlékezést ezen a napon. 

További cikkeink

További cikkeink

Erős a balatoni forgalom az M7-es autópályán a fővárosból kifelé. Érd és Kápolnásnyék között telített sávokban lehet autózni, szakaszosan torlódnak a járművek.

Reneszánszukat élik a bolhapiacok, garázsvásárok, és nem kell különösebb tudomány, hogy rájöjjünk, miért: egyrészt a kincskeresés izgalma, másrészt a tárgyak kézzelfoghatósága miatt, a siker

Ritka dolog, hogy a város polgármesterétől veheti át egy édesapa a lánya születési anyakönyvi

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email