1323_living_duna_0

Római hajó Százhalombattán

1323_living_duna_0

Római hajó Százhalombattán

Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután. Látványos élményt ígér a kikötés és a táborozás, a hajó augusztus 17-én reggel indul tovább Százhalombattáról Adonyba.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hajó, illetve az Ingolstadttól (Németország) a Fekete-tengerig (Románia) tartó evezés az országokon átívelő „Living Danube Limes Interreg” projekt keretében valósul meg. A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett Duna menti települések között. A római hajó egy valós régészeti lelet alapján, korhű eszközökkel készült el német egyetemi kutatók közreműködésével, és ugyanezen csapat szervezte meg a nagyszabású evezős túrát, melynek Magyarországon is vannak állomásai. A július 18-án sikeresen elindult evezős program a https://www.facebook.com/livingdanubelimescruise2022 oldalon követhető.
Hallgassa meg interjúnkat a római hajóról Takácsné Németh Gabriellával, a Matrica Múzeum igazgatójával!
Minden Duna menti település életében nemcsak nagy kérdés, hanem lehetőség, erősség és kihívás is a Duna, mint településfejlesztési tényező. A Duna nemcsak a legfontosabb tájképi elem, ökológiai folyosó, hanem egyúttal a történelmi örökség lenyomata is. Nemcsak a magyar, hanem valamennyi Duna menti település ugyanazokkal a kérdésekkel szembesül nap mint nap. A Living Danube Limes nemzetközi projekt azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehet a római örökséget releváns tényezővé tenni a kortárs településfejlesztésben, hogy lehet kihasználni a dunai limes összekapcsoló erejét. A program egyik fő eredménye egy eredeti leletek alapján rekonstruált dunai őrhajó, mely a közös római örökség hordozója, és manifesztációja.
A projekt céljai megvalósításának segítése lehetőséget ad az önkormányzat számára, hogy megismerjen más Duna menti önkormányzatokat is, és az ő kérdéseiken keresztül válaszokat is találjon a Duna, mint településfejlesztési erőforrás kihasználásához. Járulékos előny lehet, hogy az önkormányzat megismerheti a nemzetközi projekt konzorciumi tagjait, akár további európai uniós pályázathoz is.
Ki ne gondolt volna már arra, vajon milyen lenne egy másik korban élni? Vagy milyen lenne csak egy rövid utazást tenni egy másik korba? Itt az idő, hogy ön is kipróbálja, milyen lett volna a Római Birodalom polgárának lenni Pannonia Provinciában.
Régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek most egy európai projekt keretén belül lehetővé teszik azt, hogy teljes életnagyságban megcsodáljon egy római dunai őrhajót, amelynek feladata a Limes őrzése volt. Képzelje el, hogy „Matrica” castrum lakója, és alig várja, hogy befusson a Danuviana Alacris. A hajó 24 fős legénysége egész nap evezett a Dunán, hogy végre kikössön. Megismerheti a hajót, a kapitányt, és az út részleteit, a legénységet, és vendégül láthatja a hajót és legénységét, amely mesél kalandjaikról, hiszen a Fekete-erdőtől indultak, és útjuk a Fekete-tengerig tart.
Csatlakozzon egy szakaszon a hajó útjához, kerékpárral, kenuval vagy gyalogosan, és vállaljon közösséget a gálya evezőseivel ebben a római időutazásban!

Forrás: Százhalombattai Hírtükör

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email