tuzepfoto_CIMPLAPRA

Hiánycikk lett a tűzifa

tuzepfoto_CIMPLAPRA

Hiánycikk lett a tűzifa

Megrohamozták a fatelepeket és a klímaszaküzleteket az érdiek, miután kiderült, a kormány a rezsicsökkentést is csökkenteni fogja. A vevők szinte egymás kezéből kapkodják a tűzifát, az iramot a kereskedők és az erdészetek sem bírják szusszal.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A keményfarönk lehet az idei év Chanel táskája: az országos helyzetnek megfelelően Érden is nagyon megugrott a tűzifa és a szén iránti kereslet, miután kiderült, hogy a kormány a rezsicsökkentést is drasztikusan csökkenti, az átlagfogyasztás felett pedig közel piaci áron kell fizetnünk a felhasznált áramért és gázért. A helyzetre már reagált a 65 ezer hektáros területen, Érd térségében is gazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt.: honlapjukon emlékeztettek rá, hogy a fakitermelés ciklikus tevékenység, az erdők vegetációs időszakában természetvédelmi okokból szüneteltetik, újabb megrendeléseket ezért csak az őszi kitermelés megkezdése után tudnak felvenni.

Nem bírják az iramot
Lapunk több érdi fatelepet felkeresett – eközben általános tüzelőhiánnyal és kimerült eladókkal találkoztunk. „Július 18-án úgy döntöttünk, hogy szeptemberig már nem veszünk fel új megrendelést. Sem tüzelőanyaggal, sem munkaerővel nem bírjuk az iramot, napi 120 telefonhívást kezelünk. Ami még raktáron van, azt kivisszük, emellett szórt (azaz ömlesztett) fát szoktunk még eladni, jellemzően négy köbméteres tételekben” – mondta a Zso-Fa fakereskedés munkatársa, Ildikó.

Óriási tülekedésről számolt be Fazekas Fatelepnél dolgozó Máté: szerinte most az is tűzifát keres, akinek kandallója sincsen, azt később majd megveszi a faanyag mellé. Mint elmondta, ők egy somogyi erdészettől szerzik– vagy inkább szereznék– be a tüzelőt, de az erdészet sem bír lépést tartani a felvásárlási dömpinggel. „Ha tíz kamionnyi fát kérünk, abból kettő érkezik meg, de a szénnel sem jobb a helyzet, fogyóban vannak a készleteink.”

Furcsa helyzettel találkoztunk a Wood-Fatelepnél: egyik munkatársuk azt mondta, naponta legalább százan hívják őket tűzifát keresve, de már nem tudnak mit eladni – korábban Ukrajnából, illetve Romániából rendelték a faanyagot, de ez is nagyon megdrágult. Beszéltünk ugyanakkor a cég másik dolgozójával is, aki szerint már egy éve nem árulnak a telepen tüzelőt.

Körkérdésünkből kiderült, hogy a vevők akár négyszer annyi fát is rendelnek, mint 2020-ban és 2021-ben, ám a felvásárlási hullám nem az utóbbi két hétben kezdődött: már áprilisban nőtt a kereslet, amikor egyértelművé vált, hogy az orosz-ukrán háború következményeként nagyon megdrágulhat idén a jellemzően Oroszországból importált földgáz és a kőolaj.

Klíma és kandalló
A tűzifaláz a kandallókészítőket sem hagyta hidegen. „Egy hete állandóan csörög a telefon, elképesztő mennyiségű megrendelés érkezik, ezt már nem tudjuk követni” – mondta az Érdi Újságnak Zsuzsanna, a Kandallókirály nevű cég munkatársa. „Ha csak tíz kandallót tudunk építeni megadott határidőn belül, hiába is vállalnánk harmincat” – tette hozzá. A túlterheltség miatt a vállalkozásnál az kisebb munkákat – szervizelést, kisebb javításokat – is vissza kell mondaniuk, csak nagy megbízásokra jut idő és energia.

Óriásra nőtt a klímaberendezések iránti kereslet is Érden, különösen azután, hogy kiderült: a kezdeti hírekkel ellentétben mégsem lesz annyira drága az átlagfogyasztás feletti áram, ráadásul a H-tarifa változatlan marad. „Alighogy ez elterjedt, egy nap alatt valóságos megrendelést-cunamit kaptunk” – mondta Mikóczi Károly, az érdi Build Air Klíma Kft. ügyvezetője. Mikóczi szerint a légkondicionálók mellett a hőszivattyús típusokat is sokan keresik.

A városi matek szerint ráfizetünk
A rezsicsökkentés visszavágása az érdi lakosság nagy részének komoly érvágást jelenthet. Pontos adatok ugyan nincsenek arról, hogy ki milyen fűtési rendszert használ, hogyan szigetelte otthonát és mennyire takarékoskodik, Érd településszerkezeti adottságai azonban magában is árulkodóak.

„Városunkban 26607 lakás céljára szolgáló épületet tartunk nyilván. Ezek nagy többsége családi ház (21143), és van 4917 többlakásos lakóépület is. A maradék 547 épület üdülő” –mondta kérdésünkre László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője.

Mint megtudtuk, az érdi házak átlagos nagysága 109 négyzetméter, a lakásoké 76 négyzetméter. A KSH 78 négyzetméterben határozza meg az országos átlagot, a helyi házak 43 százaléka tehát az átlagosnál nagyobb alapterületű. „Ez arra utal, hogy sokan a kormány által meghatározott, rezsicsökkentett áram- (210 kWh/hó), és gázmennyiség (144 köbméter/hó) felett fognak fogyasztani” – mutatott rá László Ferenc.

Érd már most csődhelyzetben van?
A rezsicsökkentés visszavágása nem csak a lakosságot érinti – az önkormányzat is szorult helyzetben van. A helyi iparűzési adó felének és a gépjárműadó egészének elvonása, a szolidaritásiadó-kötelezettség már évekkel ezelőtt megcsapolta a kasszát; újabb súlyos csapást jelent, hogy idén augusztustól az önkormányzatok is kiesnek a rezsicsökkentés haszonélvezői köréből. Az energiaköltségek megugrása csak a következő félévben 350-380 millliós pluszkiadást jelent Érdnek, ebből 54 millió forintot tesz ki a bölcsődék, a szociális gondozóközpont, a könyvtár, a múzeum és a művelődési ház fenntartása. Fél év alatt közel százmilliós kiesés várható az Érdi Közterület-Fenntartó Intézmény büdzséjében is – sorolta kérdésünkre a várható pluszterheket az önkormányzat kommunikációs vezetője. A város ugyan kap kormányzati HIPA-kompenzációt, ám még csak az idei évre ígért összeg fele, 311 millió forint érkezett meg a számlára. Mindezzel együtt Érd tulajdonképpen csődhelyzetben van – és ezt nem mi állítjuk, hanem Gergely Bence, az önkormányzat sajtómunkatársa fogalmazott így. „Rendkívüli pénzügyi támogatási igénnyel fordultunk a Pénzügyminisztériumhoz, ez jelenleg elbírálás alatt áll. Körülbelül 500 millió forint értékben nem tudtuk teljesíteni az esedékes kifizetéseket, amelyeknek egy része az előző fideszes városvezetés hagyatéka” – írta lapunknak Gergely.

Nincs ez másként országos szinten sem: a kormány egyelőre semmilyen ígéretet nem tett a rezsicsökkentésből kieső városok terheinek kompenzálására – tudtuk meg Gémesi Györgytől, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökétől. Gémesi felidézte, az önkormányzatok egy érdekegyeztető tanácson már kérték a kormányt: tolja ki számukra december közepéig a rezsicsökkentésből történő kizárás dátumát, és hozzon létre kompenzációs alapot a szigorítás miatt nehéz helyzetbe kerülő települések számára. A Belügyminisztérium továbbította a kérést a kormány felé, válasz még nem érkezett.
Érd azért így is igyekszik segíteni a rászorulókon: az elmúlt négy évben több mint ezer alacsony jövedelmű lakónak nyújtottak háztartásonként 40-50 ezer forint értékű tűzifa- vagy pénzbeli támogatást, és 350 érdi polgár gázszámláját egyenlítették ki. A tüzelőtámogatást fűtési igényben, október 15. és április 15. között lehet igényelni az önkormányzatnál. Állami tűzifa-támogatásra az érdiek nemigen számíthatnak: a Belügyminisztérium évről évre meghirdeti a mára 5 milliárdosra növelt tüzelőpályázatot, de erre csak az ötezer fősnél kisebb települések jelentkezhetnek.

Forrás: Érdi Újság - Koncz Tamás, fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email