aram

Hogyan és ki rendezi majd a számlát?

Balassagyarmat fideszes polgármestere szerint az önkormányzatoknak állami kompenzációra lesz szükségük, ha kikerülnek a rezsicsökkentés köréből. Az állam is komoly gondba kerülhet, ha a települések nem kapnak segítséget.

A kormány júniusi döntése szerint a rezsicsökkentésből kizárják az önkormányzatokat, amelyeknek augusztustól piaci árat kell fizetniük a gázért és az elektromos energiáért. A változtatással kapcsolatban jó néhány ellenzéki városvezető kifejezte már nemtetszését, Balmazújváros polgármestere csődöt vizionált, a siófoki polgármester arról írt, hogy ötször annyiba kerül az áram, mint tavaly. De nemcsak kormánykritikus polgármesterek nyilvánultak meg, Székesfehérvár fideszes vezetője Cser-Palkovics András hiányolta az egyeztetést az önkormányzatokkal. Csach Gábor, Balassagyarmat ugyancsak fideszes polgármestere levelet írt Varga Mihály pénzügyminiszternek és Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, melyben az önkormányzatok számára a teherbíró képességükhöz igazodó kompenzálását kért – írja a 24.hu.

„Az energetikailag felújított bölcsődék esetében 2,1 milliót fizetünk a gázért éves szinten. Ez jövőre, a mostani piaci árszinten 9,5 millió forint lenne, a villany ára pedig háromszorosára nőne, ha nem változik semmi” – mondta Csach a portálnak.

A fideszes városvezető szerint ha nem kapnak különféle állami segítséget, enyhítést, előbb-utóbb nemcsak az önkormányzatok, hanem az állam is komoly gondba kerülhet: a kifizetetlen számlákat valamilyen formában végül az államnak kell rendeznie.

Csőzik László polgármester két nappal ezelőtt a Facebookon írt arról, hogy Érden a következő fél évben körülbelül 400 millió forint pluszkiadással jár majd, hogy nem tudják olcsóbb áron vásárolni a gázt és az áramot.

“Attól tartok ahhoz, hogy a számlát ki tudjuk fizetni, összébb kell húznunk magunkat, kár lenne, ha az ilyen típusú innovatív és megtérülő fejlesztéseket kéne elhalasztani vagy kevesebb jutna aszfaltozásra. Ebből a 400 millióból csak az óvodák, bölcsődék többletköltsége 25 millió forint, a szociális gondozó központé 14 millió, a művelődési házra, a könyvtárra, a múzeumra további plusz 15 milliót kell fordítani az emelkedő rezsi miatt idén. A város közterületeit, parkjait, egyes ingatlanjait rendben tartó, az aszfaltozásért, kátyúzásokért felelős Érdi Közterület-fenntartó Intézménynek éves szinten közel 200 milliós, féléves szinten 96 milliós kiesést jelent. Nem is beszélve a közvilágítás egekbe ugró áráról: egyik napról a másikra négyszeresésére ugorhatnak a költségeink. S mindez csak becslés, hiszen a piaci áram- és gázárak napról napra változnak, márpedig a földgáz árában például már most 9-10-szeres a különbség az egyetemes és a rezsicsökkentett ár között.” – fogalmaz posztjában a polgármester, aki arról is írt, hogy a az érdi városvezetés az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett a rezsicsökkentés érdekében: komoly fejlesztésekbe kezdtek, hogy minél kevesebbet kelljen erre költeni az adófizetők pénzéből.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email