kozvilagitas

Érden ismét összébb kell húzni a nadrágszíjat

kozvilagitas

Érden ismét összébb kell húzni a nadrágszíjat

Mint ismert egy kormányhatározat szerint kikerülnek az önkormányzatok a rezsicsökkentett energiavásárlók köréből. Ez csak a következő fél évben kb. 400 millió forint pluszkiadást eredményez Érdnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László polgármester a Facebookon írt arról, hogy a megszorítások részeként múlt héten a kabinet megtiltotta az önkormányzatoknak és intézményeiknek, hogy rezsicsökkentett áron vásároljanak áramot és gázt az év második felében. Ez csak a következő fél évben kb. 400 millió forint pluszkiadást eredményez városunknak.

“Attól tartok ahhoz, hogy a számlát ki tudjuk fizetni, összébb kell húznunk magunkat, kár lenne, ha az ilyen típusú innovatív és megtérülő fejlesztéseket kéne elhalasztani vagy kevesebb jutna aszfaltozásra. Ebből a 400 millióból csak az óvodák, bölcsődék többletköltsége 25 millió forint, a szociális gondozó központé 14 millió, a művelődési házra, a könyvtárra, a múzeumra további plusz 15 milliót kell fordítani az emelkedő rezsi miatt idén. A város közterületeit, parkjait, egyes ingatlanjait rendben tartó, az aszfaltozásért, kátyúzásokért felelős Érdi Közterület-fenntartó Intézménynek éves szinten közel 200 milliós, féléves szinten 96 milliós kiesést jelent. Nem is beszélve a közvilágítás egekbe ugró áráról: egyik napról a másikra négyszeresésére ugorhatnak a költségeink. S mindez csak becslés, hiszen a piaci áram- és gázárak napról napra változnak, márpedig a földgáz árában például már most 9-10-szeres a különbség az egyetemes és a rezsicsökkentett ár között.” – fogalmaz posztjában a polgármester.
Csőzik arról is írt, hogy az érdi városvezetés az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett a rezsicsökkentés érdekében. Komoly fejlesztésekbe kezdtek, hogy minél kevesebbet kelljen erre költeni az adófizetők pénzéből.
“A Romics László Egészségügyi Intézménynél az éves áramhasználat 20-25 százalékát fogjuk magunk megtermelni a közeljövőben azáltal, hogy felszerelünk egy 700 darabos napelemrendszert. A korábbi felújítás keretében a Romicsban cseréltük a nyílászárókat, szigeteltük a homlokzatot. Az Érd Arénában tavaly korszerűsítettük az uszoda világítását: a régi halogénes lámpatesteket alacsony energiafogyasztású LED-technológiás lámpatestekre cseréltük. A fejlesztés előtt az uszoda energiaköltségeinek felét tette ki a világítás. A Fenyves-Parkvárosi köznevelési centrum teljes világítását modern LED-technológiás lámpák biztosítják. A sportcsarnok külön említést érdemel, hiszen az ide telepített lámpák a különböző sportágak igényei szerint állíthatók. Cserélni fogjuk a Földrajzi Múzeum nyílászáróit, valamint a Favágó utcai nyári tábor energetikai korszerűsítésére is sor kerítünk. A Topoly utcai szociális központunk felújítását 2019-et követően átterveztük, és bevettük a projektbe a nyílászárók cseréjét is – amiről az előző városvezetés elfeledkezett. Most azon dolgozunk, hogy forrást találjunk egy, az épület áramellátását biztosító napelemrendszer. A Kós Károly Technikum tetejére a felújítás után visszakerülnek a korábban telepített napelemek. 2020-ban 80 darab napelemes közvilágítási lámpát telepítettünk. Szeretnék folytatni a fejlesztéseket, ám a kormány legújabb intézkedése megköti a kezünk.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email