22_03_29_erdmost_nincskep

Virtuális séta egy római kori fürdőben

22_03_29_erdmost_nincskep

Virtuális séta egy római kori fürdőben

Egyebek mellett ezt kínálja a százhalombattai Matrica Múzeum kiállítása, amelynek a megnyitóját pénteken, 17 órától tartják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Láthatóvá tenni a Matrica tábort” elnevezésű tárlatot megalapozó munkafolyamat egy uniós pályázati támogatással zajló kutatás része. Az egyik helyszíne a Matrica katonai tábora volt, ahol műszeres mérésekkel kutattak eddig fel nem tárt területeket, hogy több információt gyűjtsenek a régészeti lelőhelyről, és hogy kiderüljön, a felszín alatt mi pihenhet, milyen épületek, maradványok a római korból – mondta el az Érd FM 101,3 Zónázó című műsorában Takácsné Németh Gabriella igazgató.

A kiállításon egy építészeti, virtuális rekonstrukció is megtekinthető a római kori műemlék fürdőről. Ezt a féltetős fürdőépületet sokan ismerhetik – jegyezte meg az igazgató. Valamikor a második században épült, erre születtek most építészeti tervek. A Budapesti Műszaki Egyetem készítette a virtuális rekonstrukciót, amely azt mutatja meg, hogy miként nézhettek ki a medencék, vagy az izzasztó- és pihenőhelyiségek. A látogató maga irányíthatja a folyamatot, lépkedhet az egérrel, így sétálhat az épületen belül.

Ezt a kiállításon ki lehet majd próbálni, ám a technikai feltételek nem adottak ahhoz, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a tárlat idején. Azonban az alkotók biztosítanak majd egy linket, amellyel mobiltelefonon használható a virtuális rekonstrukció.

Emellett különleges, eddig ki nem állított tárgyak is láthatók a tárlaton. Például kutyalábnyomos cserép, megmintázott vakolatdarabok, freskótöredék, bélyeges téglák, stukkódíszek.

A „Láthatóvá tenni a Matrica tábort” elnevezésű időszaki kiállítás szeptember végéig látható a százhalombattai Matrica Múzeumban.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email