enni-adok-doboz

Az érdi Enni adok doboz hányatott sorsa

enni-adok-doboz

Az érdi Enni adok doboz hányatott sorsa

Smudláné Fazekas Margittal, a Re-Formáló Egyesület elnökével beszélgettünk az Enni adok doboz fontosságáról, illetve arról, hogy az érdi egység segítségre szorul.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Enni adok doboz Pécsen kezdte el pélyafutását, a Re-Formáló egyesület onnan merítette az ötletet. A cél a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló, periférián élő emberek, családok támogatása oly módon, hogy a dobozból élelemhez juthassanak.

A Re-Formáló egyesület jóvoltából 2017 augusztusában került ki az első doboz a XXII. kerületben, majd az ország különböző pontjairól jelentkeztek szervezetek, hogy ők is szeretnének hasonlót.

„Országosan 66 helyen van már dobozunk, többek közt Érden, Diósdon és Biatorbágyon, de Szolnok és Debrecen is csatlakozott hozzánk.”

Margit elmondta azt is, hogy vannak bizonyos szabályok, amit be kell tartani.

Ebbe e dobozba bárki bármilyen élelmiszert betehet a rászorulóknak, de az egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mit.

A főtt étel például abszolút szezonális, azt csal akkor lehet berakni, amikor kint hűtőhideg van. Nyáron különösen fontos, hogy kizárólag nem romlandó ételek kerüljenek a dobozokba. Így a pékáru, a gyümölcs, a zöldség remek megoldás. „Fontos, hogy az almát például ne zacskóba tegyék, hanem egyesével rakják be, hogy ne egy ember vigye el az egészet, hanem jusson több embernek is. Van ugyanis egy másik szabály, miszerint egy ember naponta 3 élelmet vehet ki a dobozból.”

Persze ez nem vonatkozik a péksüteményre, abból 3-4 rakható egy zacskóba, és abból egy csomag egynek számít.

Minden doboznak van egy saját önkéntes csapata, amely figyeli, takarítja, és a nem megfelelő minőségű vagy esetleg megpenészedett, megromlott ételt kiveszi.

Az érdi doboz évek óta működik, de momentán kissé mostoha körülmények között, így ennek jelenleg új helyet keresnek, lehetőleg a Duna utca környékén. „Annak is nagyon örülnénk, ha egy segítő szándékú lakos adna a kerítésén helyet a doboznak. Jelenleg ugyanis egy alápolcolt helyen fekszik a földön, de ez nem megoldás, és ezt így nem is szeretnénk egyelőre reklámozni. Amint meglesz az új helye, örömmel adunk tájékoztatást róla, de egyelőre csak azért hagytuk ott, mert tudjuk, hogy szükség van rá.”

Fontos lenne, hogy találjanak Érden olyan támogatót, pékséget vagy zöldségest, ahonnan a nap végén elhozhatnák a még fogyasztható, de eladásra már nem alkalmas, megmaradt péksüteményt vagy zöldséget.

„Cserébe tudunk adni adóigazolást, hiszen közhasznú a szervezetünk, ami után leírhatják 100%-ban költségként, hogy odaadták a péksüteményt, másrészt még 20% adóalap-kedvezményt is kapnak rá.”

Aki úgy érzi, tudna segíteni, vegye fel a kapcsolatot a Re-Formáló Egyesülettel a facebook oldalán.

Forrás: Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email