foterdraskovicsadam_200715

Ezért jó a közösségi gyűlés

Érd - Budapest és Miskolc után - Magyarország harmadik olyan városa, amely egy új, innovatív eszközt kezd el használni az önkormányzat és a városlakók közötti jobb párbeszéd érdekében: a közösségi gyűlést. A közösségi gyűlések azonban csak nálunk számítanak újdonságnak.

Az elmúlt években számos brit, lengyel, német, holland, francia stb. város alkalmazta a városfejlesztés hosszú távú irányainak meghatározása során. De mire is jó egy közösségi gyűlés?

A közösségi gyűlés módszerét jellemzően a nagy ívű, hosszú távú fejlesztési projektek tervezése során, vagy a társadalmat, a lakosokat erősen megosztó kérdések eldöntésére szokták alkalmazni. Olyan ügyekben, amelyekben kiemelten fontos, hogy a megszületendő várostervezési irányok valóban élvezzék a lakosság támogatását. Amelyekben nem a pártpolitikai vagy lobbiérdekeknek, hanem a városlakók szempontjainak kell érvényesülniük.

Emiatt használták a módszert például Cambridge-ben arra, hogy a városlakókkal közösen határozza meg az önkormányzat, hogyan csökkentsék a dugókat, Lublinban arra, hogy milyen intézkedésekkel javítsák a levegőminőséget, vagy Lipcsében arra, hogy a polgárokat megosztó műemlékek sorsáról döntsenek.

 

Közös döntés

A közösségi gyűléseknek ráadásul van még két nagyon fontos előnye. Az egyik a szigorú módszertanban rejlik. Egy közösségi gyűlés résztvevői ugyanis bizonyos demográfiai jellemzők mentén leképezik a város felnőtt lakosságát, akiket ráadásul véletlenszerűen, sorsolás útján választanak ki. A közösségi gyűlés így nem a „bennfentesek” és a hangadók fóruma, hanem valóban az embereké. Részt vesz benne a fiatal, az aktív korú és az idős, a professzor és a kétkezi munkás, a szegényebb környéken és az elit negyedben lakó is. Mindezt úgy, hogy a közösségi gyűlésen mindenkinek a szava számít, hiszen a gyűlés résztvevői az ajánlásaikat közösen hozzák.

Ebben a közösségi megközelítésben rejlik a közösségi gyűlések legnagyobb ereje is: a végső döntés a résztvevő hétköznapi polgárok közös alkufolyamatának eredménye, az így kialakuló megegyezés pedig erős és hiteles üzenetet küld a politikusoknak. Kiderül, hogy mit is akarnak valójában az emberek.

A közösségi gyűlések másik nagy előnye, hogy itt a döntések nem felületes vagy félinformációkra alapozva születnek. A gyűlések résztvevőit ugyanis független, ismert és elismert szakértők segítik a gondolkodásban. A folyamat első felében a résztvevők tényekre alapozott ismereteket szereznek, amelyeket közösen dolgoznak fel, így biztosítva azt, hogy a folyamat végén elfogadott közös javaslatok megalapozottak legyenek. Fontos azonban, hogy a közösségi gyűlések természetesen nem kívánják átvenni a szakértők szerepét: egy közösségi gyűlés sosem azt fogja eldönteni, hogyan valósuljon meg egy beruházás, de segít annak eldöntésében, hogy valóban szüksége van-e a városnak arra a beruházásra, és ha igen, akkor milyen szempontokat kellene figyelembe vennie a tervezőnek és a kivitelezőnek a projekt megvalósítása során.

 

Most ti jöttök!

Azzal, hogy Érd követi Madridot, Münchent, Amszterdamot, Varsót, Oxfordot, Párizst és megannyi más várost ezen az úton, teret nyithat egy újfajta gondolkodásnak a város közös ügyeinek a kezelésében. Egy olyan gondolkodásnak, amely hosszú távra tervez, és a városlakókkal közösen teszi ezt. Minden egyes érdivel hatékonyan és részletesen konzultálni ugyanis lehetetlen. De az érdiek egy, a város lakosságát jól tükröző csoportjával közösen gondolkodni bizony lehet. Azokat az érdieket pedig, akik a folyamatot egyelőre még fenntartásokkal figyelik, arra kérjük, bízzanak akkor az érdiekben: a szomszédjukban, az unokatestvérükben és az ismerőseikben. Azokban, akik majd részt vesznek ebben a folyamatban!

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email