viragzo erd1 (1)

Érd, a virágzó kertváros

viragzo erd1 (1)

Érd, a virágzó kertváros

Többen, több fórumon is dicsérik Érd közterületeinek színpompás virágállományát, gondosan összeválogatott és esztétikusan elrendezett egynyári és kétnyári növényeit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Grabovszky Ildikót, az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény üzemeltetési ágazatvezetőjét faggattuk.

Amikor virágzó kertvárosról beszélünk, nem csak arra kell gondolnunk, hogy az itt élők kertje színpompás virágokkal van tele. Ez azt is jelenti, hogy a város kiemelt részein különösen nagy figyelmet fordít a városvezetés arra, hogy tavasztól késő őszig – vagy adott eseben egész évben – kellemes látványban részesüljenek egyrészt az itt élők, másrészt az ide látogatók.

 

Persze mondhatjuk, hogy ez nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is ott, ahol valóban virágzó kertvárost szeretnének létrehozni, de egy biztos, Érd közterületei minden tavasszal virágba borulnak, ami azon túl, hogy szemet gyönyörködtető, valljuk be, a lelkünknek is jót tesz.

 

Grabovszky Ildikó, az ÉKFI üzemeltetési ágazatvezetője elmondta, az egynyári és évelő virágok ültetésére és szükség szerinti pótlására minden évben kiemelt figyelmet fordít intézményük a tavaszi és az őszi időszakban. Az utóbbi évek[1]ben több helyen alakítottak ki évelőágyásokat, melyek fenntartása kevesebb terhet ró a városra, és egész évben díszítik a közterületeket.

 

A klímaváltozás hatásai miatt igyekeznek szárazságtűrő fajokat összeválogatni, és az ágyások tervezésekor figyelembe veszik azt is, hogy adott terület rendelkezik-e kiépített öntözőrendszerrel, hogy a növények vízellátását milyen gyakorisággal tudják biztosítani. Nyári időszakban egy öntözőkocsi folyamatosan gondoskodik a növények vízpótlásáról. Az ágyások tervezésén, a növények beszerzésén, a locsoláson és ültetésen kívül a tápanyagpótlás is az ÉKFI feladatai közé tartozik. A növények beszerzése egyébként több helyről történik.

Májusban 7850 db egynyári virágot ültettek az egynyári ágyásokba és virágládákba, 400 db muskátlit helyeztek a kandeláberekre, továbbá 500 tő levendulát és 1200 tő rózsát ültetettek el városszerte. A parkosítás során a városközpont és a forgalmasabb közterületek kapnak kiemelt figyelmet.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email