kozgyules3_220526

Az együttműködés reményében

kozgyules3_220526

Az együttműködés reményében

Az átfogó útprogram elindítása, a Modern Városok Program, piaci parkolás - többek közt ezekről esett szó a május 26-ai testületi ülésen, amelyen jelen volt Aradszki András országgyűlési képviselő is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több mint harminc napirendi pontot tárgyalt május 26-án Érd közgyűlése. Napirend előtt Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntötte a képviselőket és az élő közvetítés nézőit. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: azon van, hogy segítse és támogassa a városvezetést abban, hogy tovább tudják folytatni a Modern Városok Program (MVP) azon beruházásait, amelyek Érd számára fontosak – az iskolafejlesztéseket, közösségi célú programokat, mindazt, ami fontos előrelépést jelent az élhető város kialakításában. „Ennek formáit és tartalmát remélhetőleg a közeljövőben meg tudjuk beszélni Csőzik László polgármesterrel” – tette hozzá Aradszki András, megjegyezve: az is fontos, hogy Érdre több beruházás érkezzen, ezáltal több adóbevételre tegyen szert a város. Bízik abban, hogy közösen eredményesebb munkát végeznek majd – tette hozzá.

Csőzik László polgármester az elhangzottakra reagálva elmondta: egy-két héten belül felveszi a kapcsolatot Aradszki Andrással; szeretne leülni négyszemközt az országgyűlési képviselővel, hogy áttekintsék a feszültségpontokat, a közös feladatokat, és hogy hol van szükség a honatya segítségére. „Bízom benne, hogy a városra gyümölcsöző, normális, a városra társadalmi békét hozó, nyugodt korszak köszönt. Ebben maximálisan partner leszek” – mondta.

Útépítések

Az egyik legfontosabb program, amihez kormányzati támogatásra lenne szükség, a 2018-as útprogram elindítása. Akkor a város kapott egy 60 milliárdos kormányzati ígéretet – ez azonban sem az előző ciklusban, sem a mostaniban nem valósult meg. A Fidesz-KDNP frakció most benyújtott egy javaslatot a Késő Géza Program reaktiválása céljából, de ezt a többségi frakció a testületi ülésen elvetette, mert – mint Csőzik László fogalmazott – a javaslat teljesen szakszerűtlen. „T. Mészáros András előállt egy szakmailag előkészítetlen javaslattal, ami arról szólt, hogy essünk neki össze-vissza terveztetni, geodéziai felméréseket megrendelni. Ezek százmilliós összegek. Kérem, várja meg az ellenzék, hogy átbeszéljem a helyzetet Aradszki András országgyűlési képviselővel, ugyanis nem tudjuk pontosan, mit kér a kormány annak érdekében, hogy áldását adja erre a fejlesztésre. Az elmúlt két és fél évben rendre elutasították a hatvanmilliárdos útprogramot forszírozó javaslatainkat, és arra sem kaptam választ, milyen tanulmányt kellene letennünk az asztalra” – hangsúlyozta. „Tárgyaljunk a kormánnyal, mondja meg, mi szükséges ahhoz, hogy biztosítsák a szükséges összeget, hiszen maga a terveztetés is hatalmas költség. Ennek a városnak ma saját forrásból 10, esetleg 25 millió forintja lenne most erre úgy, hogy ne kelljen más érzékeny helyről elvenni forrást. Nem mindegy, hogy mibe vágunk bele, szeretnénk szakszerű mederben tartani a folyamatokat” – hangsúlyozta Csőzik László, aki az ülést követően az Érdi Televíziónak nyilatkozva elmondta: önkormányzati forrásból is folyik az aszfaltozás Érden, közbeszerzés alatt áll a harmadik ütem, ami a nyár végén kezdődhet majd.

És ha már útépítés: a testületi ülésen elhangzott, hogy a Vadlúd utcai körforgalom építése várhatóan csak augusztus végén kezdődhet el. Ugyanakkor a Fehérvári – Zámori utak kereszteződésében már heteken belül megkezdődik a munka, június 7-én átadják a munkaterületet. A Vadlúd utcánál az okozza a késedelmet, hogy a csomópontépítéseknél át kellene csoportosítani bizonyos összegeket, és ehhez még hiányzik egy merőben adminisztratív kormánydöntés.

T. Mészáros András, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az ülést követően közölte: a jelenlegi városvezetés ígéretet tett arra, hogy öt év alatt az összes utcát pormentesítik – az öt évből két és fél letelt, és azóta öt és fél kilométer utat építettek meg, míg a Fidesz-KDNP az előző ciklusban nyolcvanat. „Jelen pillanatban még 300 kilométert kellene aszfaltozni. Nagyon nehéz Csőzik Lászlóéknak segíteni, mert nekik az a szándékuk, hogy a kormányra mutogatva a saját maguk tehetetlenségét leplezzék” – mondta.

Így halad a Modern Városok Program

A testület elé került a Modern Városok Program előrehaladásáról szóló tájékoztató is. Mint Csőzik László elmondta, a programok haladnak, szeptemberben megnyitja a kapuit az új iskola Fenyves-Parkvárosban. A köznevelési centrumba a nyertes ajánlattevő júniusban szállítja a bútorzatot, és a nyáron levezénylik az uszodához és a tornacsarnokhoz szükséges felszerelések beszerzését is. A Batthyány iskola következő üteme is kész – hogy lesz-e fenntartóváltás, és a katolikus egyházhoz kerül-e az intézmény, arról nem a város dönt. „Mindkét iskola épületén társasháztulajdont alapítottunk, annak érdekében, hogy a tornacsarnok és az uszoda, valamint a birkózócsarnok maradjon az önkormányzat égisze alatt – ezek üzemeltetését, fenntartását mi kívánjuk ellátni” – tette hozzá Csőzik László, akitől megtudtuk azt is: a Kós épületében két új szaktantermet szeretnének kialakítani – ha ez megvalósul, a régió legkorszerűbb technikuma lesz az intézmény.

T. Mészáros András a társasháztulajdon alapításával kapcsolatban az ülést követően elmondta: nem fogadták el az előterjesztéseket, mert szerintük közös fenntartás alatt kellene állniuk a létesítményeknek. „Örök viták forrása lesz, ha a sportlétesítményeket a városfejlesztés tartja majd fenn, és nem a tankerület” – jelentette ki.

A Modern Városok Programmal kapcsolatban Csőzik László elmondta még, hogy a pincesoron épül az új közösségi ház, és a Molnár utca is megújul majd: egyoldali járdát kap, kiépül a vízelvezetés és a közvilágítást is modernizálják. A közbeszerzés lezajlott, forráskiegészítésre vár a város. Szeretnék továbbá megépíteni a magasparti kilátót, korlátokkal, padokkal, illetve az oda felvezető túraösvényt is rendbetennék.

T. Mészáros András ugyanakkor arról beszélt, hogy a jelenlegi városvezetés nyűgnek tekinti a Modern Városok Programot, és a kormányra mutogat.

Jogszerű-e, hogy pénzért parkolunk a piacon?

Az ülésen elhangzott: a napokban megvizsgálják, jogszerű-e, hogy a piacon pénzt szednek a parkolásért, ugyanis ez nem közterület, hanem olyan magánterület, amelynek tulajdonosa az önkormányzat, a parkolóhasználat rendjét pedig nem városi rendelet, hanem az önkormányzat és az ÉKFI közti szerződés egyik melléklete szabályozza. Ha ez nem jogszerű, a problémát új rendelettel orvosolják majd. A csekély díj egyébként a piac rendbentartását szolgálja. „Néhány milliós bevétele a városnak ebből is származik. A piacon pedig szeretnénk fejlesztéseket végrehajtani” – tette hozzá Csőzik László, hozzátéve: a terveztetést elvégezték, pályázati forrást keresnek a megvalósításhoz.

A testület több, a 2021-es évet ismertető intézményi beszámolót is elfogadott, és megalapítottak egy új város díjat is – ezt az ellenzék nem szavazta meg, mert nem értettek egyet a javaslattételi körrel – a döntéshozatal folyamán szerintük sérül a demokrácia -, ráadásul feleslegesnek is tartották egy új díj bevezetését.

A közgyűlésen köszöntötték Kubassek János múzeumigazgatót is, aki március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült a földrajztudomány terén végzett kiemelkedő, határainkon túl is számon tartott kutatásai, valamint szakmai és irányító tevékenysége elismeréseként.
Kubassek János elmondta: hálás a szüleinek és tanárainak, akik megtanították arra, hogy a kötelességek és a teljesítmények képezik a jogok és az igények alapjait. Köszönetet mondott továbbá mindazoknak az embereknek, intézményeknek, illetve kollégáinak, akik/amelyek támogatták, támogatják a Magyar Földrajzi Múzeumot, illetve annak tudományos tevékenységét.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email