22_03_29_erdmost_nincskep

Majomhimlő: az idősebbek védettek

22_03_29_erdmost_nincskep

Majomhimlő: az idősebbek védettek

Van rá okunk, hogy aggódjunk a majomhimlő miatt, vagy a média tolta túl a dolgot? Rusvai Miklós virológus volt a Bundáskenyér keddi vendége.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szakember hangsúlyozta: érhető, hogy a média hírt ad erről, hiszen még nem fordult elő, hogy ez a vírus Európában felütötte volna a fejét, pláne, hogy ilyen halmozott megjelenést mutatott volna. Pánikra ugyanakkor nincs ok – húzta alá.

„Nincs túltolva, de hírt kapunk róla” – összegezte a virológus.

Rusvai Miklós hangsúlyozta: a majomhimlő szoros testi kontaktus esetén (szabad testfelületek érintkezésével) fertőz. A lappangás két-, illetve háromhetes, ez idő alatt a beteg fertőz, de látható tünetei még nincsenek, csak általánosak – hőemelkedés, láz, fejfájás, izomfájdalmak, esetleg a nyirokcsomók duzzanata.  Ezt követően jelennek meg a jellegzetes bőrelváltozások: kiütésszerű piros foltok, amelyek lencsényi, borsónyi hólyagokká alakulnak. Ezek később felfakadnak, bevarasodnak, és végül apró heggel gyógyulnak.

Kiemelte: ez a vírus kifejezetten alacsony mutációs rátával rendelkezik, 1958 óta – ekkor ismerték fel – nemigen változott. Attól tehát nem kell tartanunk, hogy gyors egymásutánban követik majd egymást az újabb és újabb változatok.

Magyarországon nem jelentettek még eseteket, de Rusvai Miklós nem csodálkozna azon, ha nálunk is megjelenne – hiszen ismét megnőtt az utazási kedv. Afrikában régóta terjed ez a vírus, és mivel a konferenciaturizmus, illetve úgy általában az afrikai idegenforgalom fellendülőben van, idő kérdése volt, mikor jelenik meg más földrészeken.

Az idősebbek védettek, mivel az 1979 előtt születettek még megkapták a feketehimlő elleni védőoltást, ami véd a majomhimlő ellen is. A fiatalok a fogékonyak, az ő körükben terjed a vírusfertőzés – mondta.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg:

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email