A tehetséges Kádár család

A Szepes Gyula Művelődési Központban mutatkozik be a pátyi Kádár család, akiknek tagjai egytől egyig hihetetlenül tehetségesek. A családfő Kádár Ferenc ráadásul már többször dolgozott Érden.

Tavaly júniusban kopjafát állítottak és szenteltek a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében annak emlékezetére, hogy a bukovinai székelyeket 80 esztendeje telepítették át Magyarországra. Ezt a kopjafát Kádár Ferenc készítette, akit az érdi székelykapu restaurálására is felkértek, hiszen különleges szakértelemmel ért az ilyen munkákhoz.

A család kiállítását Tetlák Örs alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy most valami különlegesnek lehetünk tanúi. Hiszen a szellemi összhangon túl a vérségi kötelékek, a családi hagyományok is munkálnak a kiállított kerámiák, festmények és grafikák alkotóiban. Ebben azonban a Kádár család esetén semmi meglepő nincs, hiszen nemzedékek óta az ének-zene, a tánc, a népi kultúra, a kézműves és képzőművész tradíciók formálják őket. A család itt bemutatkozó, marosvásárhelyi származású tagjai ráadásul olyan közös alapokra építkeznek, melyek sajátos látásmódot, hangulatot és formanyelvet kölcsönöznek mind a néphagyományra támaszkodó, mind absztraktabb munkáiknak.

„Kádár Ferenc, mint operaénekes, keramikusművész, sőt fafaragó is, igen tekintélyes életművet tudhat magáénak. Eddigi kitüntetései, díjai és eredményei arról tanúskodnak, hogy a szakma és a nagyközönség is elismerik tevékenységét. Határainkon túl és országszerte sok helyen, az agglomerációban pedig különösen szép számban előforduló köztéri munkái újraértelmezik és megfiatalítják a mítoszok, legendák, hitek, népművészeti és népköltészeti tradíciók motívumait. Kádár Ágota grafikái, tinta- és tusrajzai egyszerre tükrözik képzőművészi érzékenységét és elmélyültségét. Énekesi, karvezetői hivatása szépséghez és ritmushoz való vonzódását mutatja. Rajzai egészen más perspektívát mutatnak közelebb lépve, mint távolabbról szemlélve, de így is, úgy is egy pillanat alatt berántanak bennünket sajátos, külön világukba. Kádár Kata, aki a családi tűzhely hagyományait viszi tovább mind a zene, mind a rajz és a kézműves iparművészet mesteri elsajátításával, festőművészként bontakoztatja ki sokirányú tehetségét.”

A kiállításmegnyitón a család mellett közreműködött a Bukovinai Székely Népdalkör.

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email