0808_zold-hidrogen-mol

Zöld hidrogén gyártás Százhalombattán

0808_zold-hidrogen-mol

Zöld hidrogén gyártás Százhalombattán

Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét építi fel a MOL a Dunai Finomítóban – tájékoztatott a társaság.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 22 millió eurós beruházás lehetővé teszi a cég számára, hogy megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével évente 1600 tonna zöld hidrogént állítson elő, és ezzel 25 000 tonnával csökkentse szén-dioxid-kibocsátását. Az új technológia bevezetésével a MOL főszereplővé válik a régió fenntartható hidrogéngazdaságában. A cég az amerikai Plug Powerrel, a kulcsrakész zöld hidrogén rendszerek vezető szállítójának segítségével valósítja meg a beruházást. A zöld hidrogén csökkenti a Dunai Finomító karbonlábnyomát és hosszú távon lehetővé fogja tenni a kibocsátásmentes mobilitást. Az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységét használó létesítmény évente mintegy 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására képes, kiváltva a ma használt, földgáz-alapú gyártási eljárás egy részét. Az új technológia hozzájárul a régió energiafüggetlenségéhez. A 2023-ban működésbe lépő berendezés által gyártott zöld hidrogént a MOL a Dunai Finomítóban az üzemanyaggyártás során, saját hidrogén hálózatában használja fel. Így az beépül a MOL-üzemanyagok molekuláiba, zöldebbé téve a gyártási technológiát illetve a végterméket is, ezzel tovább csökkentve a vállalat karbonlábnyomát.

„Meggyőződésünk, hogy a hidrogén nemcsak a már jelenleg is zajló energiaátmenet egyik legfontosabb energiahordozója, hanem az új, karbonsemleges energiarendszerben is megkerülhetetlen lesz. Az új technológiával meghonosítjuk a zöld hidrogén gyártását Százhalombattán és ezzel a MOL-csoport a fenntartható energiagazdaság egyik legfontosabb szereplőjévé léphet elő a régióban.” – nyilatkozta Szabó Gábriel, a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

„A zöld hidrogén az emberiség előtt álló két kritikus kérdés kezelését hivatott segíteni: az éghajlatváltozást és az energiafüggetlenséget.” – mondta Andy Marsh, a Plug Power vezérigazgatója. „Lehetőségeink pedig határtalannak tűnnek, hogy a világ minden táján támogassuk a zöld hidrogén hagyományosabb ipari hidrogénpiacokra való bevezetését. Örömmel biztosítjuk a legmodernebb technológiánkat a Dunai Finomító részére, lehetővé téve a MOL-csoport számára, hogy nagy lépést tehessen előre a régió ezen problémáinak kezelésében.”

A zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre: sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 000 tonna földgáz felhasználását takarítja meg. A Plug berendezései – amelyek alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalattal rendelkeznek – moduláris, méretezhető, tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok.

A világ első és legátfogóbb zöld hidrogén ökoszisztémája mögött álló vállalat, a Plug egyszerűvé teszi a zöld hidrogén bevezetését azon vállalatok számára, amelyek készen állnak arra, hogy növeljék működésük hatékonyságát és fenntarthatóságát. A Plug független zöld hidrogén-termelő hálózata 2022 végére napi 70 tonna hidrogéntermelést tervez, és továbbra is jó úton halad afelé, hogy 2025-re Észak-Amerikában napi 500 tonna, 2028-ra pedig globális szinten 1000 tonna zöld hidrogén-termelő hálózattal rendelkezzen.

A zöld hidrogén előállítása szervesen illeszkedik a MOL-csoport frissített, fenntarthatósági fókuszú, az Európai Zöld Megállapodással teljes összhangban álló SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájába, amelynek keretében a vállalat összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig. A stratégia részeként a MOL 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát és a beruházási ráfordítások 50 százalékát fenntartható projektekre fordítja. A MOL célja, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email