vadriaszto

Ultrahangos vadriasztókat tettek ki Parkvárosban

vadriaszto

Ultrahangos vadriasztókat tettek ki Parkvárosban

Az elmúlt időszakban mi is többször beszámoltunk róla, hogy vadakat, vaddisznókat, rókákat láttak az érdi utcákban. Már ősszel felmerült, hogy ultrahangos eszközöket telepítsenek, amelyek a megadott frekvencián kiadott hanggal tartják távol a vadakat. A napokban 15 db ilyen riasztót szereltek fel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Korábban Gál Alex, Felső-Parkváros képviselője az Érd Médiacentrumnak elmondta, hogy több lakó jelezte, hogy sokszor akár napközben is látni a vadakat kölykeikkel, amelyek már az autókat is megszokták.

„Nagyon bosszantó azoknak, akik közel laknak az erdőhöz, mert széttúrják a kukákat, megrongálják a kerítést és az ember is okkal tart tőlük”

– fogalmazott a képviselő.

Gál Alex elmondta azt is, nagyon sok jelzést kapott a lakosoktól, hogy a Tetőfedő, a Földmunkás, az Ötvös és a Fogarasi utcákban szinte általános a vadállatok jelenléte, ezért első körben ezeket a helyeket javasolja vadriasztó telepítéséhez.

A riasztok kihelyezésre pedig most került sor, erről már Csőzik László, polgármester számolt be hivatalos Facebook oldalán. Közölte: „A készülékek a Tetőfedő utca teljes hosszában, valamint az Ötvös utcában vigyázzák ezentúl az ott élők nyugalmát. A berendezések napelemmel működnek, a bennük lévő akkumulátor akár 10 napig is üzemképes napsütés nélkül is. 100 méteres, félsugarú körben tartják távol a vadállatokat, olyan ultrahangot kibocsájtva, ami az emberek számára nem észlelhető, az erre érzékenyebb fülű vadállatoknak viszont nem tetszik. Mind a 15 készülék az erdő irányába fordítva került felhelyezésre, így attól sem kell tartani, hogy az arra sétáló kutyáknak kellemetlen lenne a hanghatás. A magyar fejlesztésű termékre két év teljeskörű garanciát vállal a gyártó, és  garantálják, hogy a vadak nem fogják megszokni a zajt, mert annak frekvenciáját a Vadalarm beépített elektronikája folyamatosan és véletlenszerűen változtatja, ráadásul nem is folyamatosan sugározza a riasztó a hangokat. Parkvároson túl, tervezünk más területekre is felszelni további készülékeket, olyan helyekre, ahol rendszeres ijedelmet okoznak rókák, ezen övezetek felmérésén jelenleg dolgoznak kollégáink.” – írta a városvezető.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email