img_0383

A kézilabdáé a szívem

Nem mindennapi testnevelői múlt áll Kovács Károly mögött, akinek munkássága decemberben bekerült a települési értéktárba. Amellett, hogy tanítványaival megszerettette a mozgást, megalapította az érdi kézilabdázást, majd országos teniszversenyeket rendezett Érden.

Kovács Károly sérülése miatt decemberben nem tudta átvenni oklevelét, így azt a közgyűlés január 27-ei ülésén veszi át.

Hol kezdte a testnevelői pályát Érden?

Az ófalusi iskolában, 1960-ban. Tizennyolc éves voltam, a tanítás mellett végeztem el a Testnevelési Főiskolát. Érden két esztendeig éltem, utána a fővárosba költöztem, de szinte nyugdíjazásomig a városban tanítottam.

Ófaluban?

Nem, a 6-os (ma Érdligeti) iskolában, a Diósdi úton. Kezdetben úttörőolimpiára jártam a csapataimmal, több sportágban is. Kézilabdában bejutottunk az országos döntőbe. Miután a tizennégy évesekkel megnyertük a szentendrei és budai járási felnőtt bajnokság döntőjét, és számtalan helyre hívtak minket Pest megyében, bementem a tanácselnökhöz, javasolva, hogy alapítsuk meg a kézilabda-szakosztályt. Így kezdődött, még 1977-ben.

Gondolom, kezdetben csak az iskolai diákjai voltak a csapatban.

Igen, de mikor a megyebajnokságba kerültünk, jött egy-két másik játékos is, különböző iskolákból. Az NB II-es bajnokságban is sokat szerepeltek ezek a lányok. Csodálatos élmény volt a játékosoknak, hogy olyan ifikupákra hívták meg a csapatot, ahol Budapest, Pest és Fejér megye válogatottjai ellen játszhattak. Szép eredmény volt a Velence-kupa harmadik helye (ez felnőtt mérkőzés volt), még mindig ifiként. A torna legjobb kapusa címét Herczeg Gizella nyerte meg, aki a mi kapusunk volt.

Meddig volt Ön az edzőjük?

Ameddig a megyei bajnokságban játszottak, mikor feljutottak az NB II-be, áttértem a teniszoktatásra. A tanítványaim országos bajnokságokon is indultak. Az érdligeti iskolában építhettem egy teniszpályát, ami hatalmas előrelépés volt. Itt oktattam felnőtteket is. Öt országos amatőr teniszbajnokságot rendeztem Érden, három pályán, a ’90-es évek elején. Erre nagyon büszke vagyok.

Mivel a fővárosban élt, soha nem jutott eszébe, hogy ne Érden, hanem Budapesten tanítson?

Hívtak a XII. kerületbe tanítani, még teniszpályát is kaptam volna, hívtak a Pest Megyei Kézilabda Szövetségbe, de nem vállaltam. Nagyon jól tettem, így utólag. Nekem Érden megvolt a kézilabda, a tenisz, és Érd csodálatos hely volt számomra. Ráadásul itt laktam a közelben, Őrmezőn. Imádtam a pedagóguspályát, a kézilabda és a tenisz mellett voltak más sikereim is. Ófaluban pár fiatallal indultunk a Pest megyei röplabda spartakiádon, ahol másodikok lettünk. A fentiek mellett szerveztem Érden városi sportünnepélyt, a tanácselnök kérésére, kilenc iskola részvételével, a megyei vezető szakfelügyelő látogatása után pedig kineveztek a budai járási testnevelési munkaközösség vezetőjévé, illetve érdi és százhalombattai körzeti vezetővé. Versenyeket, bemutató tanításokat szerveztem.

Mi volt a titka annak, hogy ilyen sikeresek voltak a tanítványai, hogy tudta őket így mozgósítani?

Az értékelésnél mindig azt vettem figyelembe, hogy a képességeiknek megfelelően teljesítenek-e. Arra neveltem őket, hogy a mozgást szeressék meg, mert az létfontosságú. Így a gyerekek megszerették a testnevelést. Sok szép emlékem van a diákokról, diákoktól. Versek, rajzok, köszönetet mondó kis írások. „Jajj Istenem, mi lesz velünk, hogyha innen elmegyünk, mert mi kedves Karcsi bácsink oda nem jöhet velünk” – írta két kislány az „Óda egy tipikus testneveléstanárhoz” című versében, 1992-ben. Ma is megvan.

Hűséges maradt a kézilabdához?

Az Aréna a második otthonom, rendszeresen járok kézilabdameccsekre, illetve csak jártam, mert most a covid miatt inkább nem megyek. A kézilabdáé a szívem. Amint lehet, minden mérkőzésen ott leszek, csodálatos, hogy ennyi jól szereplő fiatal van az utánpótlásban, eredményesek, és szeretik a mozgást, ami az élet fontos része.

 

További cikkeink

Országos tendencia, hogy a mammográfiai szűrő-vizsgálaton – amely az emlőrák kiszűrésére szolgál – a behívottaknak csak egy töredéke jelenik meg. Dr. Nahn Krisztina mammográfia szakmai

További cikkeink

Ha már van Érden egy kiváló futópálya, ráadásul van egy csodás Duna-partunk, ami szintén
A budaörsi rendőrök kérnek segítséget egy sofőr azonosításához, aki balesetet okozott, majd elhajtott a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email