22_03_29_erdmost_nincskep

Dupla vagy semmi

22_03_29_erdmost_nincskep

Dupla vagy semmi

A támogatott hiteleknek köszönhetően az elmúlt években meredeken emelkedtek az ingatlanárak. Így van ez Érden is, ám a fővárosra és a megyeszékhelyekre jellemző kiköltözési hullám városunkat teljesen másképp érinti.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ingatlan ügyekről beszélgettünk az ÉRD FM 101.3 reggeli műsorában a Bundáskenyérben Verő Ákossal, az Érdi Ingatlaniroda vezető értékesítőjével, aki rávilágított a lent leírt tendenciákra. Hallgassa meg!

Szeptemberben közel 12 ezer ingatlan talált (új) gazdára: jelentős részben az agglomerációba költöztek ki az emberek a nagyvárosokból. Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Duna House elemzése szerint a járványügyi helyzet miatt a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, ezért kertkapcsolatos házakat keresnek. Ez a kiköltözési hullám nemcsak Budapestre jellemző, hanem szinte kivétel nélkül az ország többi nagyvárosára, megyeszékhelyére is.

Győr speciális eset: az agglomeráció olyannyira népszerű és úgy megdrágult, hogy most már jobban megéri beépíteni a városon belüli telkeket, még viszonylag nagy befektetéssel is. Városon belül a lakásoknál 50, míg a házaknál 30 százalékos áremelkedést figyeltek meg.

Vas megyében azok a falusi CSOK-os települések népszerűbbek, amelyek nem feltétlen tartoznak Szombathely közvetlen agglomerációjába, kifelé haladva ugyanis szélesebb a választék, igaz, jelentős árkülönbség nincs Szombathelyhez képest. A tavalyi évhez viszonyítva 10-15 százalékos az áremelkedés, nagyobb ugrás csak a falusi CSOK-os településeken figyelhető meg.

Ami Székesfehérvárt illeti, sokkal többen költöznek ki a városból, mint eddig bármikor. Az elmúlt két évben – mióta megjelent a piacon a Babaváró – 70 százalékkal megemelkedtek az árak, nemcsak az agglomerációban, de közel ekkora mértékben a városban is. Tavaly 15-20 százalékkal, vagyis nagyságrendileg 2-3 millió forinttal lehetett olcsóbban lakáshoz, házhoz jutni.

Baranya megyében is nagy a kereslet a falvakban, kisebb településeken a családi házak iránt. Pécsett a családi ház olyannyira megdrágult, hogy csak nagyon szűk réteg tudja megfizetni: egy jó környéken lévő, normál állapotú és méretű házat 60-70 millió forinttól lehet megvásárolni, az agglomerációban viszont ugyanez a típus már 30 millió forinttól elérhető.

Csongrád-Csanád megyeszékhelyének agglomerációjában is jelentősen nőttek az árak a falusi CSOK-nak és a felújítási támogatásoknak köszönhetően. Általánosságban 8 százalékos emelkedésről beszélhetünk, ami hasonló mértékű a szegedi árváltozáshoz. Ma már 10-15 millió alatt semmit nem kapnak a vevők, még vidéken sem. Olyan nagymértékű a kiköltözési hajlandóság, hogy a belvárosi lakásokat szinte nem lehet eladni.

Kecskemét kertvárosában, a központhoz közel egy építési telek 25-40 millió forintba, egy felújításra váró ház pedig 30-35 millióba kerül, míg az agglomerációban egy szépen karbantartott, régebbi típusú házat már 22-25 millió forintért is meg tudnak vásárolni az ügyfelek. Ezeknek az eladási ára 3 évvel ezelőtt minimum 30 százalékkal volt alacsonyabb. A különböző állami támogatások miatt főleg fiatal párok költöznek ki a város agglomerációjába.  Debrecen környékén is sokan költöznek ki az agglomerációba: a megyeszékhelyen 50 milliótól kezdődik egy élhető családi ház a kertvárosi övezetben, míg vidéken alig harmadáért elérhető egy ugyanolyan paraméterű. Az árakat felhajtották a támogatások, főleg a falusi CSOK: van, ahol megduplázódtak az árak, de általánosságban 50 százalékkal nőttek.

Érd különleges helyzetben van, hiszen annak ellenére, hogy megyei jogú város, agglomerációnak számít, és Budapestről inkább ide költöznek ki, semmint hogy városunkból elvándorolnának az emberek. Az elmúlt két évben itt is jelentősen emelkedtek az árak: típustól függően 50-100 százalékos áremelkedés is prognosztizálható az elmúlt egy év alapján. Az újépítésű ingatlanok esetében ez az arány még magasabb is lehet, amit az otthonteremtési támogatások felhajtó ereje mellett az építőanyagok árának emelkedése és az új – ám még nem folyósított – zöldhitel is előidézett. A kereslet nagyon erős, az érdi kínálat pedig próbálja felvenni a versenyt, de ehhez szükség van a sok újépítésű projektre – hangsúlyozza a Duna House szakértője.

Ami a négyzetméterárakat illeti, Érd igencsak az élvonalban van: a Privátbankár a napokban közzétette az Otthon Centrum elemzését, amely szerint a vidéki városok közül Érden a legmagasabb a társasházi lakások négyzetméterára (600 ezer forint, a 387 ezer forintos országos átlaggal szemben), panellakások tekintetében ott vagyunk a top ötben (az átlagár 348 ezer forint), a használt házak átlagos négyzetméterárát tekintve pedig a negyedik helyen áll településünk. Ezek átlagos négyzetméterára 307 ezer forint; Érd a negyedik (397 ezer forinttal) Tatabánya, Debrecen és Sopron mögött.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email