22_03_29_erdmost_nincskep

Előzzük meg a Halottak Napi és halloweeni tüzeket!

22_03_29_erdmost_nincskep

Előzzük meg a Halottak Napi és halloweeni tüzeket!

A hosszú hétvégén a temetőben és otthon is sokan gyújtanak gyertyát, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről, de ilyenkor a figyelmetlenség miatt megnő a tűzesetek száma is – hívta fel a figyelmet a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hangsúlyozzák, a gyertyák és mécsesek nem csak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek, évről évre előforduló eset, hogy Mindenszentek vagy Halottak Napja alkalmából egy meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. Emlékeztettek, tavaly Vácon, Albertirsán, Földesen és Sándorfalván is keletkezett tűz a temetőben, hat lakásban pedig azért, mert a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták.

A megemlékezés időszakában fontos néhány apróságra odafigyelni ahhoz, hogy se a temetőben, se az otthonunkban ne okozzunk tüzet, ehhez ad jótanácsokat a Katasztrófavédelem.

  • A sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsuk el.
  • A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, amit meg tudnak gyújtani.
  • Csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg!
  • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!
  • Látványos, amikor este több száz gyertyaláng ég a temetőben, azonban ez tűzvédelmi szempontból veszélyes. Mielőtt távozunk a sírtól, oltsuk el a lángot!
  • Ha otthon gyújtunk gyertyát, figyeljünk arra, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag.
  • A gyertyát mindig egy tűzálló tálra tegyük.
  • Egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett.
  • Érdemes beszerezni otthonra egy füstérzékelőt.

Október végén, november elején sokan készítenek halloweeni dekorációt, töklámpást. Ha a töklámpásba mécsest teszünk, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük a lámpást, ahol nem tud elborulni. Ha elemes LED mécsest választunk, biztosan nem okozunk tüzet vele. Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email