22_03_29_erdmost_nincskep

Az összes ellenőrzött építőipari munkáltatónál találtak szabálytalanságot

22_03_29_erdmost_nincskep

Az összes ellenőrzött építőipari munkáltatónál találtak szabálytalanságot

Minden ellenőrzött építőipari munkáltatónál talált munkaügyi szabálytalanságot a Pest Megyei Kormányhivatal a nyári ellenőrzések során. Gyakori volt a fekete foglalkoztatás és a munkavédelmi szabályok áthágása is – írták közleményükben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Átfogó, az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzést végeztek nyáron az illetékes hatóságok az építőipai tevékenységet végzők körében. A több mint 2 ezer vizsgálatban a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. A komplex ellenőrzések célja a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése, a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése, a szabályok megszegésével (feketefoglalkoztatás, munkavédelmi szabálytalanságok) jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése, illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt. A vizsgálatok a foglalkoztatás-felügyelet, a munkavédelmi és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonsági, valamint a környezetvédelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki.

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya. Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel. Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának, illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallás védelem), hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is. Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet (rossz világítás, mechanikai védelem hiánya pl. elektromos kábeleknél, nem megfelelő műszaki állapotú állványzat, nem megtámasztott munkagödör, porvédelem hiánya stb.).

A Pest Megyei Kormányhivatal foglalkoztatás-felügyeleti hatósága 49 munkáltatónál tartott helyszíni vizsgálatot és a munkaadók mindegyikénél (!) feltártak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot; 78 ellenőrzött dolgozóból 57-nél. Továbbra is jellemző az ágazatra a munkaviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása (fekete-foglalkoztatás), a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás, valamint a munkáltató nyilvántartási kötelezettségének megszegése. A rendelkezésre álló adatok alapján a megállapított munkaügyi szabálytalanságokkal kapcsolatban 30 esetben bírságot tartalmazó, továbbá 17 esetben a jogsértés megszüntetésére kötelező és figyelmeztetést tartalmazó határozat kiadása várható.

A munkavédelmi hatóság 68 munkáltatót vizsgált és 65 esetben talált intézkedésre okot adó szabálytalanságot; ez a 445 ellenőrzött munkavállalóból 428 főt érintett. Az ágazatban továbbra is a be- és leesés veszély (kollektív védelem hiánya, illetve az egyéni védelem rögzíthetőségének hiánya), valamint a védőeszközök biztosításának, illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés és hallás védelem) a leggyakoribb. Két esetben munkavédelmi bírságot, egy esetben közigazgatási bírságot szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal, 63 esetben pedig figyelmeztetést tartalmazó és hiányosság megszüntetésére kötelező határozat kiadmányozására került, illetve kerül sor.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email