22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan drónozhatunk?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan drónozhatunk?

Az elmúlt években népszerű szabadidős tevékenységgé vált a drónozás, de hol, mikor és hogyan drónozhatunk? Milyen szabályok vonatkoznak a drónozásra? Erről beszélgettek az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában dr. Czenczi Anikó ügyvéddel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Dr. Czenczi Anikó elmondta, bár európai szinten szabályozzák, Magyarországon nincs dróntörvény, ugyanakkor hazánkban is van légiközlekedésről szóló törvény, melyben kifejtik, mi a drón, mikor, hol lehet használni azt.

Kifejtette, elsősorban a kamerafelvételek és az ezzel kapcsolatos személyiségi jogi sérelmek indították el a szabályozást.

Dr. Czenczi Anikó kitért rá, ma Magyarországon 80-90 ezer drón van, de azt is szabályozzák, mi minősül drónnak, azaz pilóta nélküli légijárműnek. Elmondta, a 120 gramm alatti tömegű, adatrögzítésre nem alkalmas, legfeljebb 100 méterre eltávolodni képes eszköz nem minősül drónnak, de ha bármelyik tétel teljesül, már drónról beszélünk.

Az ügyvéd elmondta, ha drónt vásárolunk, először regisztrálnunk kell, a kezelőnek drónvizsgát kell tennie és ha lakott terület felett vagy rendezvény felett reptetik, akkor engedélyt kell kérni. Megjegyezte, ha drónunkat saját telkünk felett akár egy méterre is felemeljük, az már légtérhasználatnak minősül, de a lakott területen kívüli légtérhasználatra is eseti engedélyt kell kérni, amit már egy mobilapplikáción keresztül is megtehetünk.

Dr. Czenczi Anikó elmondta azt is, a drónok használatához kötelező felelősségbiztosítást kötni és üzembentartónak lenni.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email