22_03_29_erdmost_nincskep

Van-e vízhiány Érden?

22_03_29_erdmost_nincskep

Van-e vízhiány Érden?

Az elmúlt időszakban számos alkalommal számoltunk be mi is arról, hogy a térségben meghibásodás történt az ivóvízvezeték-hálózatban. Hogy mi okozza ezt, arról Lanku Ildikóval, az Érd és Térsége Víziközmű Kft. ügyvezetőjével beszélgettek az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Évtizedekkel ezelőtt Érd magasabban fekvő területein gyakori probléma volt a nagyon alacsony víznyomás, olyannyira, hogy fürdeni és az alapvető feladatokhoz sem volt elegendő víz, ezért itt lajtoskocsiról vételezhetett vizet a lakosság.

Mint Lanku Ildikó elmondta, a megnövekedett vízfelhasználási igény mellett az elmúlt évben Érden négyszeresére növekedett az ivóvíz-bekötések száma az előző évhez képest, ez pedig igénybe veszi az elosztóhálózatokat, amelyből adódóan és a vízvezeték-hálózat életkora miatt megnövekszik a meghibásodások száma, ilyenkor a helyreállítási munkálatok idejére pedig utcákat kell kizárniuk a szolgáltatásból.

Kifejtette, a meleg napokon a felhasználás mértékétől függően a reggeli és esti fokozott használat idején tapasztalhatunk nyomáscsökkenést, de ez elsősorban a város magasabban fekvő területeire jellemző.

Lanku Ildikó hangsúlyozta, az ÉTV víztározómedence kapacitása megfelelő a térségben és csak haváriás meghibásodás miatt lehet nagyobb kiesés a szolgáltatásban. Emlékeztetett, Parkvárosban nemrég épült egy új víztorony, amely már ezen a területen is garantálja a biztonságos ivóvíz-szolgáltatást.

Kérdésre elmondta, Érden lehet háztartási vízzel locsolni, de hőségriadó idején célszerű ezt visszafogni, hogy a környezetünkben élők is a lehető legjobb víznyomással vehessék igénybe a vizet az alapvető tevékenységekhez. Lanku Ildikó hozzátette, amíg a szolgáltató vagy az önkormányzat nem hirdet locsolási tilalmat, addig csak a lakosok hozzáállásán múlik, odafigyelnek-e arra, embertársaiknak is jut-e elegendő víz.

Megjegyezte azt is, Érden nyáron átlagosan 40 százalékkal nő a vízfogyasztás, de az ÉTV erre fel van készülve, mert – mint emlékeztetett – a kezdeti évek alatt tapasztalt hibákat egy távvezeték építéssel orvosolták, a vízigénynek megfelelő szivattyúkat építettek ki, a már meglévő távvezeték rekonstrukciója is elkészült.

Kitért arra is, saját kutunkból is vehetünk vizet, melynek engedélyezése és szabályozása önkormányzati hatáskör, ez pedig nem gyengíti a közműves vízszolgáltatást.

Az elmúlt időszakban megnövekedett ivóvízvezeték-meghibásodásokkal kapcsolatban az Érd és Térsége Víziközmű Kft. ügyvezetője elmondta, ez országos tendencia, melyet a hálózat elöregedése okoz.

Elmondta azt is, folyamatosan javasolják a csövek cseréjét és évről évre van pénzügyi forrás, hogy egy bizonyos mennyiségű folyóméternyi vezetéket ki tudnak cserélni.

Mint beszámoltunk róla, ha nem lesz érvényben hőségriasztás, akkor július 2-án, pénteken Érdliget 24 utcájában is vízhiány lehet, mellyel kapcsolatban Lanku Ildikó elmondta, egy közel 400 méteres vezetékszakasz rekonstrukcióját végzik a Duna utcában, ahol az elmúlt időszakban sok meghibásodás történt.

Az ÉrdMédiacentrum kapott egy olvasói levelet azzal kapcsolatban, hogy erős csatornaszagot érez az Erzsébet utca környékén. A panasz kitért rá, évek óta elsősorban nyáron tapasztalják a szaghatást.

Lanku Ildikó, az üzemeltető Érd és Térsége Csatornaszolgáltató Kft. képviseletében ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, három – Szegfű utcai, Szajkó utcai és Tolmács utcai – átemelőben vegyszeradagoló állomások működnek, a bejelentő által említett ágon megelőző átemelők vannak.

A kánikula mellett az esti csúcsterhelés időszajában az okozhatja a szaghatást a környéken, hogy az Erzsébet utcai átemelő biofiltere folyamatban lévő felújítás miatt üzemen kívül van.

„Készen vagyunk a ventilátor cseréjével, az elektromos munkákkal és a töltet csere van még hátra, amit a vállalkozó ígérete szerint egy héten belül befejez és hosszú távon meg fog oldódni ez a bűzpanasz” – számolt be Lanku Ildikó.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email