22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi siker az országos kaktuszkiállításon

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi siker az országos kaktuszkiállításon

Harmadik helyezést ért el Libnárné Herczeg Ilona, az Érdi Kern Péter Kaktuszkör alapítója a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének kiállításán, Mammillariákat bemutató anyagával. Ilonának rangos mezőnyben sikerült a képzeletbeli dobogóra állnia.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete évente két rendezvényt szervez Budapesten, az ELTE Füvészkertjében. Erre a kiállításra az ország minden pontjáról érkeznek kiállítók, és jelentős számú érdeklődők is megcsodálják a kiállított kaktuszokat. Ezeken a rendezvényeken egy független szakmai zsűri előre meghatározott szempontok szerint pontozza a bemutatott anyagot. A zsűri neves szakemberekből áll, mint például Papp László, a Debreceni Botanikus kert igazgatója, és egyben az egyesület szakmai lektora, Füleki József, a hazai Mammillaria nemzetség ismerője, és Varga Zoltán, aki fiatalkora ellenére az egyik legfelkészültebb kaktuszgyűjtő, aki több alkalommal is bejárta Mexikó hegyeit, fennsíkjait.

Az első három helyezettet a kapott pontszámok összesítése után hirdetik ki. Ugyan nekünk, érdieknek csak az tűnik fontosnak, hogy érdi gyűjtő milyen helyezést ért el, de talán nem árt azt is tudnunk, hogy milyen rangos mezőnyben sikerült a képzeletbeli dobogóra állni. Az első helyezést Rigerszki Zoltán kapta, aki hobbi terepkutatóként bejárta kétszer Kuba, egyszer Mexikó és Kolumbia kaktuszos élőhelyeit. Megírta a Kuba Melocactuszai című könyvét, melynek társszerzői voltak – Gérard Delanoy, Ujréti Endre, Anselme Vilardebo – neves Melocactus-szakértők. Második helyen végzett Dobai Dániel, aki fiatal gyűjtőként, igen szemrevaló gyűjtemény tulajdonosa, és Ferocactuszaival vette le a lábáról a zsűriző szakértőket. Harmadik helyre pedig nem más, mint az Érdi Kern Péter Kaktuszkör alapítója, Libnárné Herczeg Ilona került, Mammillariákat bemutató anyagával.

Ilona hosszú évek óta gyűjti a kaktuszokat, az első sikeres kiállítása 2003-ban volt, amikor szakmai különdíjban részesült. 2010-ben a Román Aztekium Kaktuszgyűjtő Egyesület elismerte kiemelkedő munkáját, és Iosif Vasile Lungu-díjban részesítette. 2015-ben a hazai kaktuszgyűjtők Anisits János Dániel-díjra jelölték, és azt nagyarányú szavazatkülönbséggel meg is kapta.

Gratulálok Icukának, aki idős kora ellenére a mai napig is aktívan részt vállal az egyesület életében, az elvállalt feladatait rendre időre pontosan elvégzi. Kívánom, hogy még sok hosszú éven keresztül egészségben gyönyörködhessen csodás kaktuszaiban.

Jokhel Csaba ÉKPK elnök

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email