22_03_29_erdmost_nincskep

Uniós alapból bővülnének a férőhelyek

22_03_29_erdmost_nincskep

Uniós alapból bővülnének a férőhelyek

Érd lakossága folyamatosan nő, így egyre nagyobb az igény a bölcsődére, óvodára, általános iskolára. Érd városa az Európai Unió helyreállítási és újjáépítési alapja segítségével igyekszik bővíteni a férőhelyeket, korszerűsíteni a meglévő intézményeket. Minderről Csőzik László Facebook oldalán ír.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd folyamatosan gyarapodik, sok kisgyerekes család választja új otthonának városunkat, vagy éppen itt kezdenek fészket építeni a fiatalok, így elemi az igény a minél több és jobb bölcsődére, óvodára, általános iskolára – olvasható  Csőzik László polgármester közösségi oldalán. Mint írja, ezért is határoztak úgy, hogy ha sikerül új fejlesztési forrásokat szerezni, a zöldprogram és parkosítás mellett mindenképp előre veszik a gyermekintézményeket. Hozzátette, jó esély nyílt erre az Európai Unió helyreállítási és újjáépítési alapja révén, amelynek felhasználására ők is benyújtották a saját elképzeléseiket.

„Mint sokan tudják, az érdi lakosságszám igen dinamikusan, évente mintegy 1200–1300 fővel növekszik. Ez egyszerre lehetőség és hatalmas kihívás számunkra, hiszen egy most 75 ezres, feltörekvő városban még jobban meg kell szervezni a közlekedés és a szolgáltatások minden szintjét, és ahol tudunk, bővíteni, modernizálni.”

A polgármester arról is ír hogy, rendszeresen kap üzeneteket  a bölcsődei, óvodai, iskolai férőhelyek számával kapcsolatban és véleménye szerint az nem fordulhat elő, hogy nincs elég kapacitás az Érden élő családok számára! „Ahol hiány van intézményekből, férőhelyekből, annak betöltésére tartós megoldást kell találnunk. Az uniós alapra a magyar kormánynak benyújtott tervünk egyik alappillére a férőhelyek számának növelése minden intézménytípusban, és a korszerűsítés, az infrastruktúra fejlesztése sem tűr halasztást.”

A jövőben ezért szeretnék megerősíteni az intézményi és szociális hálót, védve ezzel az érdi családokat. Szeretnék az érdi bölcsődei program keretében a jelenlegi bölcsődei férőhelyek számát megduplázni, ugyanis ezek az intézmények nagy leterheltséggel és jóval nagyobb kihasználtsággal működnek most, mint amennyit a kapacitásunk elbír. Hozzátette azt is, hogy az óvodai befogadóképesség növelésére is szükség lesz a következő években. „Jelen pillanatban körülbelül 500 férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy a város 3–6 éves korosztályát megfelelően el tudjuk helyezni, és színvonalas óvodai nevelést, fejlesztést kapjanak, így a benyújtott terveinkben ezt az 500 férőhelyes kapacitásbővítést jelöltük meg.” Emellett 6 óvodai játszótér kialakítására és fejlesztésére, valamint 3 jelenleg is meglévő óvoda felújítására adtak be tervet.

Csőzik szerint az általános- és középiskolák korszerűsítésére és digitalizálására is szükség van, mint írja elengedhetetlen a digitális készségek növelése és a hatékonyabb ismeretátadáshoz a legmodernebb módszerek, eszközök szükségesek. Cél továbbá mind az alap-, mind a középfokú oktatásban a környezettudatos nevelés erősítése is.

A polgármester arról is beszámol, hogy ezeket a terveket tehát benyújtották a kormánynak, és  dr. Ágostházy Szabolcs uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral részletesen megtárgyalták, és egyetértettek a fontosságukban. „Innentől a labda már a kormány térfelén pattog: ha megérkeznek a Magyarországnak szánt fejlesztési források az Európai Unió újjáépítési alapjából, a kormányon múlik, hogy Érd mire és mennyit költhet. Őszintén bízom abban, és minden eszközzel küzdeni is fogok érte, hogy az érdi családok támogatása előkelő helyen szerepeljen majd.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email