22_03_29_erdmost_nincskep

Lányból nővé

22_03_29_erdmost_nincskep

Lányból nővé

A menstruációs szegénység problémakörének kezelésével foglalkozik a Magyar Vöröskereszt országosra bővült Lányból nővé programja, amelynek keretében 42 150 tisztasági csomagot osztanak szét az érintett rászorulók között.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ÉrdMédiacentrum is csatlakozott a Tiszta ügy elnevezésű kampányhoz, melyben a nők harmadát, a fiatal lányok ötödét érintő problémára, a menstruációs szegénységre hívja fel a figyelmet.

Hazánkban ugyanis sok nő nem engedheti meg magának, hogy egy menstruációs ciklus alatt több ezer forintot költsön a megfelelő tisztasági betétekre, tamponokra.

Mint Váradi Mariann, a Lányból nővé program koordinátora, a Magyar Vöröskereszt országos igazgatóságának véradásszervezési szakmai vezetője, egészségfejlesztési koordinátor az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában elmondta, 2018-ban döntöttek úgy, megvizsgálják, milyen formában, kiket érint a menstruációs szegénység és azt hogyan lehet kezelni.

Ezt követően Békés megyében az állami fenntartású iskolákkal kerültek kapcsolatba, hogy felmérjék, hány fiatal lány érintett, emellett céljuk volt, hogy csökkentsék a menstruáció miatti iskolai hiányzást.

Első programjukban 800 fiút és lányt értek el, amikor nem csak a menstruációs szegénységről, hanem a nőiségről, magáról a menstruáció élettani voltáról, a női szerepekről is beszéltek a diákoknak.

2019-ben aztán országos programmá duzzadt a Lányból nővé program. Ennek részeként a megyei szervezetek és területi, települési dolgozók is megvizsgálták a helyi intézményekben milyen mértékben érintettek a lányok a menstruációs szegénységben.

Váradi Mariann beszámolt róla, a pedagógusok úgy próbálták megelőzni a problémát, hogy saját pénzükön vagy osztálypénzből vásároltak egészségügyi eszközt.

Arra a kérdésre, hogy anyagi okai vagy a tájékozatlanság okozza-e a menstruációs szegénységet Váradi Mariann azt mondta, bizonyos csoportokban tabu a menstruációról beszélni. Épp ezért osztályfőnöki órán több iskolában tartottak felvilágosító előadásokat hatodik osztályos diákoknak.

Váradi Mariann azt mondta, saját méréseik szerint minden tizedik hatodikos korú lány érintett a menstruációs szegénységben. Ezt azzal magyarázza, hogy mivel a menstruáció tabunak számít, ezért a problémát és a rászorultságot eltitkolják, pedig fontos a szerepekről és élettani folyamatokról beszélni.

Kiegészítette, a problémát az sem segíti, hogy egy jó minőségű betét ára 700 és 1000 forint között mozog, ez a hosszú évek alatt viszont már egyre jelentősebb összeggé válik. Kifejtette, ha valaki például minimálbérből él, akkor a tisztasági betét az utolsók között kerül a bevásárlókosárba.

Váradi Mariann beszámolt arról is, hogy a Lányból nővé programban 42 150 tisztasági csomagot osztanak szét rászorulók között.


A női higiéniai segítő csomagot március 8-ig adhatja le az érdi Szociális Gondozó Központban. Érd, Emma u. 7.-ben munkanapokon 9:00 – 14:00 óra között. Ha nem megfelelő az időpont, az egyeztetéshez hívja a 06-23 520-362-es számot.

A kampányhoz IDE KATTINTVA tud csatlakozni!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email