22_03_29_erdmost_nincskep

Így védjük meg gyermekeinket a digitális ragadozóktól

22_03_29_erdmost_nincskep

Így védjük meg gyermekeinket a digitális ragadozóktól

A félévi bizonyítványosztás kapcsán és a közelgő Biztonságos Internet Világnapja alkalmából Szatmáriné Berczi Dolóresz r. századossal, az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójával beszélgettünk. Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig tudjuk, merre jár gyermekünk és kikkel barátkozik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gyakran fordul elő, hogy a bizonyítvány nem úgy sikerül, ahogyan azt a gyermek vagy a szülő képzelte. A gyermek elkeseredik, fél a következményektől és inkább elszökik otthonról. Szatmáriné Berczi Dolóresz rendőr századossal, az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója elmondta, hogy Pest megyében tudnak ilyen esetről, Érden még nem találkoztak vele, de létező problémáról van szó.

„Legfontosabb, hogy működjünk együtt a gyermekünkkel, tudjuk, hogy épp merre jár és milyen szabadidős programokban vesz részt. Ha kiderül, hogy nincs ott ahol épp lenni kell, legyen az iskolai vagy iskolán kívüli elfoglaltság, akkor már eltűnt. Meg kell vele értetni, hogy nem kíváncsiságból kérdezgetjük őt, hanem hogy biztonságban tudjuk.”

18 év alatti személy eltűnését mindig be kell jelenteni és át kell gondolni, hogy mit tudunk róla. Sok szülő ilyenkor szembesül azzal, hogy semmit nem tud a saját gyermekéről. Nem ismeri a baráti körét, nem ismeri a szabadidős tevékenységével kapcsolatos szokásait és ilyenkor már érdemes szót ejteni az internet veszélyeiről is. „Fontos, hogy tudjuk, hogy az interneten milyen kapcsolatai vannak a gyermeknek. Olyan is előfordult már, hogy az interneten a 14 kislány megismerkedett egy férfival és elszökött hozzá.”

Az online oktatás ráadásul felerősítheti az internet veszélyeit, ugyanis sokkal több időt töltenek el a gyerekek online térben. A téma különösen aktuális, februárban tartják a biztonságos pnternet világnapját, amivel kiemelten foglalkozik az Érdi Rendőrkapitányság.  A Police.hu internetes oldalon is megtalálható az a táblázat, melynek segítségével elkerülhető, hogy gyermekünk áldozattá váljon.

Fiataloknál jellemző egy fajta függőség kialakulása. „Non-stop fent vannak az interneten, nem tudnak aludni, az ágyuk mellet ott a bekapcsolt okoseszköz, holott éjjel pihenniük kéne. Interneten játszanak, nem valós ismerősökkel, kapcsolatokat alakítanak ki idegenekkel és a digitális ragadozók megtalálják őket.  Nagy veszélyt jelentenek a TikTokon megosztott videók, események, kihívások, hiszen ezek sem feltétlenül hat vagy tíz évesnek való.  A digitális játékoknál is előfordul, hogy nem a saját korosztályuknak megfelelő játékkal játszanak”- zárta szavait.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email