22_03_29_erdmost_nincskep

„A NER már a látszatra sem ad”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A NER már a látszatra sem ad”

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter néhány hete egy kétmilliárd forint értékű Pest megyei bölcsőde építési és bővítési programot jelentett be. Tetlák Örs alpolgármester szerint Érd számára ebben nincs sok köszönet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint azt Érd alpolgármestere közösségi oldalán megjegyzi, a program pályázati felhívásának 19. oldalán, a 3.6.1. pontban ugyanis ez áll:

„A projekt területi korlátozása
A megvalósítás helyszíne Pest megye települései, kivéve Érd Megyei Jogú Város, valamint Budapest Főváros területét.”

Tetlák Örs gyalázatnak nevezte az esetet. Őszintén reméli, hogy Csőzik László polgármesterhez hasonlóan – aki hivatalos formában fordult a minisztériumhoz az Érdet kizáró döntés korrigálása érdekében – a NER helyi vitézei is tömött sorokban tiltakoznak a kormánynál.

„Már ha települési képviselőnek érzik magukat, nem a pártállam helyi szolgáinak” – jegyzi meg az alpolgármester, kitérve arra is, az Érdhez hasonló lakosságszámú városokhoz (Szolnok, Veszprém, Szombathely) képest Érden 250-300 bölcsődei férőhellyel van kevesebb.

Frissítés, 16.25:

Csőzik László polgármester közösségi oldalán azt írta, a férőhelybővítési pályázat miatt levélben fordult Novák Katalinhoz, hogy az érdiek is egyenlő bánásmódban részesülhessenek.

A polgármester megemlíti, hogy a kétmilliárd forint keretösszegű pályázat révén azokat az önkormányzatokat, önkormányzati többségi tulajdonú vállalkozásokat, központi költségvetési szerveket, egyházakat és nonprofit szervezeteket támogatják, amelyek vállalják a bölcsődei férőhelyek bővítését és hozzájárulnak a kisgyermekes szülők munkavállalásához.

„Egyetértünk abban, hogy a munkahelyek megőrzése és a kisgyermeket nevelők munkába állásának támogatása nagyon fontos cél, a kormányzati és önkormányzati programokban elsőbbséget kell élvezzen. Különösen fontos, hogy Magyarország legnagyobb lélekszámú megyéjének lakói részesülhessenek a szűkösen rendelkezésre álló bölcsődei férőhelyek bővítésének pozitív hatásából”

– írja Csőzik László, aki meglepődve és megütközéssel tapasztalta, hogy a pályázati kiírás kifejezetten kizárja Érdet a pályázók köréből.

„A pályázati kiírás nem ad magyarázatot az érthetetlen negatív diszkriminációra”

– hangsúlyozza a polgármester, kitérve rá, hogy Érd nem csupán Pest megye legnépesebb városa, hanem országosan is a legdinamikusabban növekvő lakosságszámmal rendelkezik, tavaly mintegy ötezer fővel nőtt 74 ezerre a lakosok száma, ezzel a tizedik legnépesebb vidéki város lett, korösszetétel szerint viszont a legfiatalabb.

„Ezzel szemben bölcsődéink nem tudnak lépést tartani a folyamatosan növekvő igényekkel, jelenleg is 300 további bölcsődei férőhelyre lenne szükség.

Önkormányzatunk elkötelezett amellett, hogy Magyarország kormányával együttműködésben javítsa a kisgyermekes családok helyzetét, és a pályázatnak megfelelően önerővel is támogassa a kapacitásbővítést. Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében ezért arra kérem Önt, a pályázati kiírás korlátozó rendelkezésének módosításával tegye lehetővé, hogy az érdi családok is részesüljenek a bölcsődei férőhelyek növelésének kormányzati szándékából, és így a munkaerőpiacon se induljanak hátránnyal a többi Pest megyei családhoz képest. Kérem továbbá, jelezze, hogy a kormány alternatívaként milyen egyéb támogatással kívánja javítani Pest megye egyetlen megyei jogú városának bölcsődei kapacitását” – írja Novák Katalinnak címzett bejegyzésében Csőzik László polgármester.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email