22_03_29_erdmost_nincskep

„Időnként tényleg lovagként kell a hétfejű sárkánnyal megküzdenem”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Időnként tényleg lovagként kell a hétfejű sárkánnyal megküzdenem”

A "Kultúra Lovagja" elismerésben részesült Szigetvári József a Pesovár Ferenc AMI, a Forrás Néptáncegyüttes és a BKK igazgatója. A díjazottal az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában beszélgettek kollégáink.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kulturális örökség ápolása érdekében kifejtett életművéért „A Kultúra Lovagja” elismerésben részesült Szigetvári József a Pesovár Ferenc AMI, a Forrás Néptáncegyüttes és a BKK igazgatója, művészeti vezető, a Magyarok Öröksége Alapítvány alapító és kuratóriumi tagja, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál igazgatója. Mint mondta, bár tudott a díj létezéséről, igencsak meglepődött, hogy ő maga is megkapta ezt az elismerést, hozzátéve, hogy az ő útja igazából az érdi VMG-ben kezdődött, ahol elviselték egy alig 75 kilós néptáncos fiú próbálkozásait, amiért a mai napig nagyon hálás.

„A kultúra nem egy egyszerű dolog. Időnként tényleg lovagként kell a hétfejű sárkánnyal megküzdenem azért, hogy a kultúra mellett letegyem a voksom, hiszen ebben a nehéz gazdasági helyzetben még inkább észnél kell lennünk, mert ez az egyik legsérülékenyebb ágazat. Ez a cím kötelezi a díjazottat arra, hogy azoknak akiktől kapta, megköszönje és kötelezi arra, hogy ha leül a díjazottak asztaltársaságába, akkor nézzen körül és látva azt, hogy kik ülnek még az asztalnál, akkor tudja, hogy mi a dolga.”

Szigetvári József elmondta, hogy a kultúra nagyon sok helyen kerül háttérbe, ez az a terület, amire sokszor a döntéshozók is azt mondják, hogy vannak ennél fontosabb dolgok, pedig szerinte éppen, hogy nincsenek.

„Nem azért születtünk a földre, hogy csak napi 8 órában dolgozzunk és utána bevásároljunk, hanem pontosan azért, amit a kultúra plusz adalékként adni tud az emberi élethez.”

Szó esett a több évtizedes múltra visszatekintő Summerfest-ről is, ami tavaly elmaradt. Hogy mit hoz a jövő, azt a „Kultúra Lovagja” sem tudja, de annyit elárult, hogy ha a tömeges rendezvényeket nyár végén már engedik, akkor mindenképpen megtartják a fesztivált, legfeljebb idén még a külföldi résztvevők nélkül.

Hallgassa meg a teljes bezsélgetést!


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email