facanovi

42 százalékos profitrátát ért el a volt alpolgármesterhez kötődő cég

A városvezetés megkezdte a Bács István volt alpolgármesterhez rokoni szálakkal kötődő General-Invest Bau, valamint a RO&MI Vill elleni perek előkészítését, és a büntetőfeljelentés megtételét is fontolgatják. A General-Invest kartellgyanús körülmények közt nyerte le a Fácán ovi beruházását.

Csőzik László beperli azt a vállalkozást, amely kartellgyanús körülmények között nyerte el a Fácán óvoda közel 280 millió forintos óvodaépítési beruházását 2017-ben. A Pénzügyminisztérium megállapította, hogy az érdi önkormányzat súlyosan megsértette a közbeszerzési törvényt, és 70 millió forint visszafizetésére kötelezte az érdi önkormányzatot. A nyertes cég a volt fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz rokonsági szálakkal kötődő General-Invest Bau Kft. – írja az Átlátszó.

Hozzáteszik: a vállalkozás az elmúlt években a térség beszerzésein 1,8 milliárd forint értékben nyert el közpénzes építési megbízásokat, és 2019-ben a 14 főt alkalmazó cég tulajdonosa 1,7 milliárdos árbevétel mellett 700 milliós adózott nyereség után 100 millió forint osztalékot tett zsebre. Ez 42 százalékos árbevétel-arányos profitrátát jelent, amely háromszorosa a NER közbeszerzési zászlóshajójának tekintett Duna Aszfalt profitrátájának, és tízszerese a közönséges, “nem közeli” építőipari cégekének.

A pénzügyminisztérium a 70 millió forintos visszafizetést előíró értesítésben az uniós ellenőrzések eredményére hivatkozva azt írta, hogy “az ajánlatok összegével kapcsolatban felmerülhet a támogató jellegű ajánlatadás a RO&MI VILL Kft. részéről”. Ez egy tipikus szabálytalansági forma: az úgynevezett támogató ajánlatok benyújtását követően a nyertes az adott szereplőt alvállalkozóként bevonja a teljesítésbe. A General-Invest Bau Kft. mellett a  RO&MI VILL Kft. is indult a közbeszerzési eljárásban, de hatmillió forinttal magasabb, 306 milliós ajánlatot tett annál az értékhatárnál, amely alapvetően meghatározta az egész közbeszerzési eljárás jellegét.

Ráadásul az Átlátszó birtokába került pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a RO&MI VILL és a General-Invest Bau pontosan ugyanazokat az alvállalkozókat jelölte meg az ajánlati dokumentációban. Ez természetesen még nem jelenti azt, hogy összebeszéltek volna, megsértve a törvény összeférhetetlenséget tiltó alapelvét. De a gyanú szembeötlő – írja az Átlátszó.

A Fácán közi közbeszerzési eljárás katasztrofális jogi összeomlása a vállalkozási szerződés 2017. február 15-i megkötése után következett be. 2017. február 23-án a General-Invest Bau bejelentette az önkormányzatnak, hogy az egykori “riválisukat”, a RO&MI Vill Kft. alvállalkozóként vonják be az óvoda építési munkálataiba. A törvény azonban tiltja, hogy a konkurens ajánlattevő később a nyertes vállalkozás alvállalkozója legyen.

A T. Mészárosék által elkövetett jogsértés súlyáról ezt írta a pénzügyminisztérium jogi és felülvizsgálati osztálya 2020. június 17-én: “a verseny tisztaságának védelmére vonatkozó alapelvi sérelem súlyos jogsértésként azonosítható, így a 25 százalékos korrekciós mérték alkalmazása indokolt”. Ennél már csak egyetlen súlyosabb szankció létezik: a 100 százalékos visszafizetési kötelezettség előírása.

T. Mészáros az Átlátszónak azt nyilatkozta, hogy a közbeszerzés elbírálásával minden rendben volt. Ennek némiképp ellentmond egy korábbi nyilatkozata: 2019. novemberében T. Mészáros közvetve elismerte a felelősségét. Ezt mondta az Erdmostnak: “Elmulasztottuk az ellenőrzést elvégezni, emiatt vált lehetségessé, hogy a fővállalkozó, aki megnyerte ezt a pályázatot, kivitelezést, a munka elkezdésével kicserélte az alvállalkozót, nem a bejelentett alvállalkozóval, hanem annak egyik áldozatával kötött alvállalkozói szerződést, amit ezek után kifogásolt a döntőbizottság.” (Részletek itt.)

Bács István a közösségi oldalán azt írta: „Nem korrupció volt, hanem egy súlyos hanyagság, amelyben az egyik vétkest megbüntették. Nyilvánvalóan lehetne kármegosztást kérni a másik felelőstől, hiszen ezért van felelősségbiztosítása. A-ra mutogatni és igaztalanul vádaskodni viszont nem célravezető megoldás. De legalább olyan cuki”.

Csőzik László polgármester az Átlátszónak azt mondta: megkezdték a General-Invest Bau és a RO&MI Vill elleni perek előkészítését, és a büntetőfeljelentés megtételét is fontolgatják. Csőzik legutoljára december közepén üzente meg a szabálytalansági eljárásban érintett két cégnek: ha nem szállnak be a 70 milliós forintos korrekció visszafizetésébe, akkor beperli őket. A felszólító levélben így indokolta a lépéseit: „A beruházás nyeresége az önök által képviselt cégeknél csapódott le. Úgy tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, a visszatérítésért is az önök cégeinek kell jótállniuk. A Közbeszerzési Hatóság előtt, majd a döntőbizottsági eljárásban önök érdemi védekezést nem terjesztettek elő – ezzel tudomásul vették felelősségüket.”

A két cég továbbra is mélyen hallgat a 2017-es közbeszerzés visszás körülményeiről.

Az Átlátszó több kérdést is feltett T. Mészáros András egykori polgármesternek, aki így válaszolt:

“Uram?

Az ön által immár sokadszorra citált ügyben, a pályázat elbírálása során nem történt szabálytalanság. Tehát, már a kérdésében is átlátszóan hazudik. Kérem, közölje, hogy ezt tudatosan vagy butaságból és hozzá nem értésből teszi-e? Kérem, közölje, hogy ha tudatosan, akkor melyik párt vagy politikus megbízásából és milyen összegű zsoldért hazudik? Fel sem merül önben, hogy amit tesz, az súlyosan etikátlan? Átlátszó válaszát 2021. január 15. délelőtt 9 óráig várom. Fenti válaszom nyilvánosságra hozatala esetén, csak szó szerinti közléshez járulok hozzá.

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email