22_03_29_erdmost_nincskep

42 százalékos profitrátát ért el a volt alpolgármesterhez kötődő cég

22_03_29_erdmost_nincskep

42 százalékos profitrátát ért el a volt alpolgármesterhez kötődő cég

A városvezetés megkezdte a Bács István volt alpolgármesterhez rokoni szálakkal kötődő General-Invest Bau, valamint a RO&MI Vill elleni perek előkészítését, és a büntetőfeljelentés megtételét is fontolgatják. A General-Invest kartellgyanús körülmények közt nyerte le a Fácán ovi beruházását.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László beperli azt a vállalkozást, amely kartellgyanús körülmények között nyerte el a Fácán óvoda közel 280 millió forintos óvodaépítési beruházását 2017-ben. A Pénzügyminisztérium megállapította, hogy az érdi önkormányzat súlyosan megsértette a közbeszerzési törvényt, és 70 millió forint visszafizetésére kötelezte az érdi önkormányzatot. A nyertes cég a volt fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz rokonsági szálakkal kötődő General-Invest Bau Kft. – írja az Átlátszó.

Hozzáteszik: a vállalkozás az elmúlt években a térség beszerzésein 1,8 milliárd forint értékben nyert el közpénzes építési megbízásokat, és 2019-ben a 14 főt alkalmazó cég tulajdonosa 1,7 milliárdos árbevétel mellett 700 milliós adózott nyereség után 100 millió forint osztalékot tett zsebre. Ez 42 százalékos árbevétel-arányos profitrátát jelent, amely háromszorosa a NER közbeszerzési zászlóshajójának tekintett Duna Aszfalt profitrátájának, és tízszerese a közönséges, “nem közeli” építőipari cégekének.

A pénzügyminisztérium a 70 millió forintos visszafizetést előíró értesítésben az uniós ellenőrzések eredményére hivatkozva azt írta, hogy “az ajánlatok összegével kapcsolatban felmerülhet a támogató jellegű ajánlatadás a RO&MI VILL Kft. részéről”. Ez egy tipikus szabálytalansági forma: az úgynevezett támogató ajánlatok benyújtását követően a nyertes az adott szereplőt alvállalkozóként bevonja a teljesítésbe. A General-Invest Bau Kft. mellett a  RO&MI VILL Kft. is indult a közbeszerzési eljárásban, de hatmillió forinttal magasabb, 306 milliós ajánlatot tett annál az értékhatárnál, amely alapvetően meghatározta az egész közbeszerzési eljárás jellegét.

Ráadásul az Átlátszó birtokába került pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a RO&MI VILL és a General-Invest Bau pontosan ugyanazokat az alvállalkozókat jelölte meg az ajánlati dokumentációban. Ez természetesen még nem jelenti azt, hogy összebeszéltek volna, megsértve a törvény összeférhetetlenséget tiltó alapelvét. De a gyanú szembeötlő – írja az Átlátszó.

A Fácán közi közbeszerzési eljárás katasztrofális jogi összeomlása a vállalkozási szerződés 2017. február 15-i megkötése után következett be. 2017. február 23-án a General-Invest Bau bejelentette az önkormányzatnak, hogy az egykori “riválisukat”, a RO&MI Vill Kft. alvállalkozóként vonják be az óvoda építési munkálataiba. A törvény azonban tiltja, hogy a konkurens ajánlattevő később a nyertes vállalkozás alvállalkozója legyen.

A T. Mészárosék által elkövetett jogsértés súlyáról ezt írta a pénzügyminisztérium jogi és felülvizsgálati osztálya 2020. június 17-én: “a verseny tisztaságának védelmére vonatkozó alapelvi sérelem súlyos jogsértésként azonosítható, így a 25 százalékos korrekciós mérték alkalmazása indokolt”. Ennél már csak egyetlen súlyosabb szankció létezik: a 100 százalékos visszafizetési kötelezettség előírása.

T. Mészáros az Átlátszónak azt nyilatkozta, hogy a közbeszerzés elbírálásával minden rendben volt. Ennek némiképp ellentmond egy korábbi nyilatkozata: 2019. novemberében T. Mészáros közvetve elismerte a felelősségét. Ezt mondta az Erdmostnak: “Elmulasztottuk az ellenőrzést elvégezni, emiatt vált lehetségessé, hogy a fővállalkozó, aki megnyerte ezt a pályázatot, kivitelezést, a munka elkezdésével kicserélte az alvállalkozót, nem a bejelentett alvállalkozóval, hanem annak egyik áldozatával kötött alvállalkozói szerződést, amit ezek után kifogásolt a döntőbizottság.” (Részletek itt.)

Bács István a közösségi oldalán azt írta: „Nem korrupció volt, hanem egy súlyos hanyagság, amelyben az egyik vétkest megbüntették. Nyilvánvalóan lehetne kármegosztást kérni a másik felelőstől, hiszen ezért van felelősségbiztosítása. A-ra mutogatni és igaztalanul vádaskodni viszont nem célravezető megoldás. De legalább olyan cuki”.

Csőzik László polgármester az Átlátszónak azt mondta: megkezdték a General-Invest Bau és a RO&MI Vill elleni perek előkészítését, és a büntetőfeljelentés megtételét is fontolgatják. Csőzik legutoljára december közepén üzente meg a szabálytalansági eljárásban érintett két cégnek: ha nem szállnak be a 70 milliós forintos korrekció visszafizetésébe, akkor beperli őket. A felszólító levélben így indokolta a lépéseit: „A beruházás nyeresége az önök által képviselt cégeknél csapódott le. Úgy tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, a visszatérítésért is az önök cégeinek kell jótállniuk. A Közbeszerzési Hatóság előtt, majd a döntőbizottsági eljárásban önök érdemi védekezést nem terjesztettek elő – ezzel tudomásul vették felelősségüket.”

A két cég továbbra is mélyen hallgat a 2017-es közbeszerzés visszás körülményeiről.

Az Átlátszó több kérdést is feltett T. Mészáros András egykori polgármesternek, aki így válaszolt:

“Uram?

Az ön által immár sokadszorra citált ügyben, a pályázat elbírálása során nem történt szabálytalanság. Tehát, már a kérdésében is átlátszóan hazudik. Kérem, közölje, hogy ezt tudatosan vagy butaságból és hozzá nem értésből teszi-e? Kérem, közölje, hogy ha tudatosan, akkor melyik párt vagy politikus megbízásából és milyen összegű zsoldért hazudik? Fel sem merül önben, hogy amit tesz, az súlyosan etikátlan? Átlátszó válaszát 2021. január 15. délelőtt 9 óráig várom. Fenti válaszom nyilvánosságra hozatala esetén, csak szó szerinti közléshez járulok hozzá.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email