22_03_29_erdmost_nincskep

Érd visszakéri a pénzt

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd visszakéri a pénzt

A szabálytalan közbeszerzésekben érdekelt két cégtől kéri vissza a büntetés pénzt Érd polgármestere. Csőzik László levelében azt írja, ha nem fizetnek, a város perelni fog. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Pénzügyminisztérium még novemberben szólította fel Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy fizessen vissza 70 millió forintot (és annak másfél milliós kamatát) az Államkincstárnak, mert a közbeszerzési hatóság súlyos szabálytalanságot talált a Kincses Óvoda Fácán tagóvodájának 2017-es felújítása kapcsán. Az említett munkánál a város megsértette a közbeszerzési törvényt, amikor az uniós pályázat elbírálása során „nem tűnt fel a bírálóknak”, hogy a nyertes és vesztes pályázó közt személyi kapcsolat áll fenn. A pályázók ismerték a saját családi kapcsolataikat, vagyis szándékosan szabálytalanul nyújtották be a pályázatukat.

„A beruházás nyeresége az önök által képviselt cégeknél csapódott le – írja most levelében a polgármester. — Úgy tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, a visszatérítésért is az önök cégeinek kell jótállniuk. A Közbeszerzési Hatóság előtt, majd a döntőbizottsági eljárásban önök érdemi védekezést nem terjesztettek elő – ezzel tudomásul vették felelősségüket. A Döntőbizottság jelen ügyben keletkezett határozatát a hatóság már megküldte önöknek, így annak ismételt továbbítását mellőzöm. Felszólíhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg önöket, 15 napon belül cégszerűen nyilatkozzanak arról, hogy az önkormányzatnak okozott pénzügyi veszteséget milyen módon, milyen ütemezéssel kívánják helyreállítani. Közlöm, hogy az ügyről – mint a város egyik kiemelt közügyéről – folyamatosan tájékoztatni fogom a település közvéleményét, és abban az esetben, ha a hatóság által megállapított felelősséggel nem áll arányban a pénzügyi reparációs szándékukkal, akkor 2021 januárjától jogi eszközökkel fogok fellépni önkormányzatunk pénzügyi érdekeinek érvényesítése érdekében” – fejezi be levelét Csőzik László polgármester. 

Az Érd Mostnak T. Mészáros András, aki az említett közbeszerzés idején a város polgármestere volt korábban azt mondta: valóban hiba történt, de a büntetés aránytalanul nagy. „Elmulasztottuk az ellenőrzést elvégezni, emiatt vált lehetségessé, hogy a fővállalkozó, aki megnyerte ezt a pályázatot, kivitelezést, a munka elkezdésével kicserélte az alvállalkozót, nem a bejelentett alvállalkozóval, hanem annak egyik áldozatával kötött alvállalkozói szerződést, amit ezek után kifogásolt a döntőbizottság” – mondta. A kivitelezést az a General Invest Bau Kft. végezte, amelynek tulajdonosa a város korábbi fideszes alpolgármesterének, Bács Istvánnak a rokonságához tartozik – írta meg annak idején az Átlátszó. Bács István közösségi oldalán azt írta: „Nem korrupció volt, hanem egy súlyos hanyagság, amelyben az egyik vétkest megbüntették. Nyilvánvalóan lehetne kármegosztást kérni a másik felelőstől, hiszen ezért van felelősségbiztosítása. A-ra mutogatni és igaztalanul vádaskodni viszont nem célravezető megoldás. De legalább olyan cuki”.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email