facanovi

Érd visszakéri a pénzt

A szabálytalan közbeszerzésekben érdekelt két cégtől kéri vissza a büntetés pénzt Érd polgármestere. Csőzik László levelében azt írja, ha nem fizetnek, a város perelni fog. 

A Pénzügyminisztérium még novemberben szólította fel Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy fizessen vissza 70 millió forintot (és annak másfél milliós kamatát) az Államkincstárnak, mert a közbeszerzési hatóság súlyos szabálytalanságot talált a Kincses Óvoda Fácán tagóvodájának 2017-es felújítása kapcsán. Az említett munkánál a város megsértette a közbeszerzési törvényt, amikor az uniós pályázat elbírálása során „nem tűnt fel a bírálóknak”, hogy a nyertes és vesztes pályázó közt személyi kapcsolat áll fenn. A pályázók ismerték a saját családi kapcsolataikat, vagyis szándékosan szabálytalanul nyújtották be a pályázatukat.

„A beruházás nyeresége az önök által képviselt cégeknél csapódott le – írja most levelében a polgármester. — Úgy tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, a visszatérítésért is az önök cégeinek kell jótállniuk. A Közbeszerzési Hatóság előtt, majd a döntőbizottsági eljárásban önök érdemi védekezést nem terjesztettek elő – ezzel tudomásul vették felelősségüket. A Döntőbizottság jelen ügyben keletkezett határozatát a hatóság már megküldte önöknek, így annak ismételt továbbítását mellőzöm. Felszólíhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg önöket, 15 napon belül cégszerűen nyilatkozzanak arról, hogy az önkormányzatnak okozott pénzügyi veszteséget milyen módon, milyen ütemezéssel kívánják helyreállítani. Közlöm, hogy az ügyről – mint a város egyik kiemelt közügyéről – folyamatosan tájékoztatni fogom a település közvéleményét, és abban az esetben, ha a hatóság által megállapított felelősséggel nem áll arányban a pénzügyi reparációs szándékukkal, akkor 2021 januárjától jogi eszközökkel fogok fellépni önkormányzatunk pénzügyi érdekeinek érvényesítése érdekében” – fejezi be levelét Csőzik László polgármester. 

Az Érd Mostnak T. Mészáros András, aki az említett közbeszerzés idején a város polgármestere volt korábban azt mondta: valóban hiba történt, de a büntetés aránytalanul nagy. „Elmulasztottuk az ellenőrzést elvégezni, emiatt vált lehetségessé, hogy a fővállalkozó, aki megnyerte ezt a pályázatot, kivitelezést, a munka elkezdésével kicserélte az alvállalkozót, nem a bejelentett alvállalkozóval, hanem annak egyik áldozatával kötött alvállalkozói szerződést, amit ezek után kifogásolt a döntőbizottság” – mondta. A kivitelezést az a General Invest Bau Kft. végezte, amelynek tulajdonosa a város korábbi fideszes alpolgármesterének, Bács Istvánnak a rokonságához tartozik – írta meg annak idején az Átlátszó. Bács István közösségi oldalán azt írta: „Nem korrupció volt, hanem egy súlyos hanyagság, amelyben az egyik vétkest megbüntették. Nyilvánvalóan lehetne kármegosztást kérni a másik felelőstől, hiszen ezért van felelősségbiztosítása. A-ra mutogatni és igaztalanul vádaskodni viszont nem célravezető megoldás. De legalább olyan cuki”.

További cikkeink

További cikkeink

Erős a balatoni forgalom az M7-es autópályán a fővárosból kifelé. Érd és Kápolnásnyék között telített sávokban lehet autózni, szakaszosan torlódnak a járművek.

Reneszánszukat élik a bolhapiacok, garázsvásárok, és nem kell különösebb tudomány, hogy rájöjjünk, miért: egyrészt a kincskeresés izgalma, másrészt a tárgyak kézzelfoghatósága miatt, a siker

Ritka dolog, hogy a város polgármesterétől veheti át egy édesapa a lánya születési anyakönyvi

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email