22_03_29_erdmost_nincskep

Gyorsított eljárásban állították bíróság elé az embercsempészeket

22_03_29_erdmost_nincskep

Gyorsított eljárásban állították bíróság elé az embercsempészeket

Illegális határátlépők fuvarozásával fedezte megélhetését három külföldi embercsempész, akiket az Érdi Járásbíróság 2020. december 7-én, illetve 9-én gyorsított bíróság elé állításos eljárásban ítélt el.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az egyik esetben két elkövető 16 afgán állampolgárt, míg a másik esetben egy magányos elkövető 15 szír állampolgárt vett fel a magyar-szerb határszakaszon egy kisbuszba. Céljuk az volt, hogy a migránsokat – fizetségért cserébe – eljuttassák az osztrák-magyar határig.

Mindkét esetben az M0-ás autóúton vonta intézkedés alá a rendőrség a gépjárműveket, így a bűncselekményekre fény derült. A terhelteket őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte a letartóztatásukat, míg az elfogott migránsokat visszaszállították a határra.

Mindhárom vádlott a tárgyaláson elismerte a terhére rótt cselekmény elkövetését, amit nehéz anyagi helyzetükkel indokoltak.

A bíróság a vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint az első esetben szereplő terhelteket 5 évre, a második esetben szereplő elkövetőt pedig 7 évre kiutasította az országból.

A döntést az ügyész, a vádlottak és a védők is tudomásul vették, így az ítélet mindkét esetben jogerős, melyre tekintettel a vádlottakat azonnal kiutasították Magyarország területéről.

Az Érdi Járásbíróság elnöke, dr. Liziczay Sándor elmondta, hogy az Érdi Járásbíróság illetékességi területén egyre nagyobb számban kerül sor embercsempészéssel összefüggő bűncselekmények miatti rendőri intézkedésekre és büntetőeljárásokra tekintettel arra, hogy a bíróság illetékességi területén a déli határ irányából Ausztria felé számos nagyforgalmú út halad keresztül. A nyomozó hatóság, az ügyészség és a bíróság gyors eljárása, a kiszabott büntetések azonnali végrehajtása, valamint a bűncselekmény elkövetésénél használt gépkocsik és telefonok elkobzása azt a büntetési célt szolgálja, hogy az esetleges elkövetőket a bíróság visszatartsa a migrációhoz kapcsolódó bűncselekmények elkövetésétől. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email