22_03_29_erdmost_nincskep

Csatornapénzek: Simó jogerősen elbukta a Csőzik elleni rágalmazási pert

22_03_29_erdmost_nincskep

Csatornapénzek: Simó jogerősen elbukta a Csőzik elleni rágalmazási pert

A rendőrség, az ügyészség, majd az érdi bíróság után most a Budapest Környéki Törvényszék három bírája dobta vissza a volt fideszes alpolgármester rágalmazási ügyben tett beadványait. Simó Károly most a törvényszék hivatásos bíráit is támadja.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi közgyűlés frakcióvezetőjének fellebbezését másodfokon is elutasította a bíróság abban a magánvádas eljárásban, amelyet a Csőzik László polgármester ellen rágalmazás miatt indított.

T. Mészáros András és Simó Károly szeptember elején azért jelentették fel az összellenzék 2019. október 13-án nagy többséggel megválasztott polgármesterét, mert szerintük sértő kijelentéseket tett a térségben a 2010-es évek elején és derekán lebonyolított csatornaberuházás körülményei miatt.

T. Mészáros 2019 október 13-ig Érd polgármestere és a több mint harmincmilliárd forintos csatornaberuházást tető alá hozó önkormányzati társulás elnöke volt. Simó Károly alpolgármester – egyben a csatornázást lakossági pénzekből finanszírozó közmű-társulat intézőbizottsági alelnöke – jelentős részt vállalt a projekt kommunikációs munkájában is.

Csőzik László a csaknem 30 milliárdos csatornaberuházással összefüggésben – egyebek mellett – a közpénzek elherdálása, jogellenes felhasználása miatt bírálta több fórumon T. Mészárost és Simót.

A rendőrséget és az ügyészséget megjárt feljelentésről október 21-én azt mondta az érdi bíróság: Csőzik a véleménynyilvánítás alapjogának kereteit nem lépte túl, hiszen T. Mészáros és Simó közszereplőnek minősülnek, ezért az éles bírálatokat is el kell viselniük.

Az Érdi Fidesz frakcióvezetőjének jogi vesszőfutása most azzal végződött, hogy fellebbezése után a Budapest Környéki Törvényszék másodfokon jogerősen lezárta az ügyet.

A három törvényszéki bíró által meghozott végzés indokolása szerint a feljelentett, tehát Csőzik László kijelentései “nem lépték túl a feljelentők közszereplésével összefüggő véleménynyilvánítás szabadságát” és “nem tekinthetőek sem gyalázkodónak és olyan mértékben sértőnek, amely a politikai nyilvánosság, illetve a közéleti viták hangnemének társadalmi megítélésén túlmutató mértékű lett volna.”

Az érdi csatornaberuházás ügye 2017 után vált az érdi politikai viták egyik központi kérdésévé. Az akkori fideszes vezetést az ellenzék élesen bírálta, amiért szerintük nem időben számoltak el a lakosság által befizetett csatornapénzekkel.

A fideszes városvezetés mindig arra hivatkozott, hogy minden jogszerűen és a legátláthatóbban folyt a csatornázási program idején. Ehhez képest felmerült annak a lehetősége, hogy a T. Mészáros András által vezetett önkormányzati társulás jogellenesen – más mellett – útépítésekre költötte el a lakossági csatornapénzek jelentős részét.

Miután a rendőrség, az ügyészség, az érdi bíróság elnöke és a törvényszék egyöntetűen visszadobta, elutasította Simó Károly feljelentését és fellebbezési kísérleteit, a volt fideszes alpolgármester éles kirohanást intézett a törvényszék hivatásos bírái ellen. Ezúttal szó szerint idézzük nyilatkozatát, amelynek megítélését az olvasóra bízzuk. 

“Döbbenettel értesültem arról, hogy a másodfokú bíróság érdemi indoklás nélkül jóváhagyta az elsőfokú bíróság azon érvelését, hogy Csőzik Lászlónak jogában áll nagy nyilvánosság előtt hazudni, megtéveszteni az érdieket, mert ez politikai véleménynyilvánítás kategóriába tartozik. A bíróság szerint pedig fontosabb a véleménynyilvánítás szabadsága, mint az objektív igazság. Csőzik László lényegében azt hazudta nagy nyilvánosság előtt, hogy azért nem tudja teljesíteni a 250 ezer forint visszafizetésére vonatkozó megalapozatlan választási ígéretét, mert én mostanáig havonta egy család csatornapénzét kapom és kaptam korábban is tiszteletdíj formájában. Ami nem igaz, soha nem kaptam és nem is kapok semmit.  A bíróság erre mégis úgy foglalt állást, hogy egy polgármesternek ezt is szabad hazudni. Természetesen jogállamban élünk, minden jogi eszközt igénybe fogok venni ahhoz, hogy az igazság győzzön.”

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email