22_03_29_erdmost_nincskep

Most a bíróság dobta vissza T. Mészárosék feljelentését Csőzik ellen

22_03_29_erdmost_nincskep

Most a bíróság dobta vissza T. Mészárosék feljelentését Csőzik ellen

Az érdi bíróság megszüntette azt a magánvádas eljárást, amelyet a volt fideszes polgármester és alpolgármester indított Érd jelenlegi polgármestere ellen a rágalmazás miatt a csatornapénzek felhasználása ügyében. A rendőrség, az ügyészség és most a bíróság is visszadobta azt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Járásbíróság elnöke megszüntette azt a rágalmazás miatt indult büntetőeljárást, amelyet Érd korábbi fideszes polgármestere és alpolgármestere tettek Csőzik László jelenlegi polgármester ellen.

T. Mészáros András és Simó Károly azzal vádolták az összellenzék 2019. október 13-án nagy többséggel megválasztott polgármesterét, hogy szerintük sértő kijelentéseket tett a térségben a 2010-es évek elején és derekán lebonyolított csatornaberuházás körülményei miatt. 

Csőzik a közel 30 milliárdos csatornaberuházással összefüggésben – egyebek mellett – a közpénzek elherdálása, jogellenes felhasználása miatt bírálta T. Mészárost és Simót.

A fideszes politikusok szeptemberben az érdi rendőrség előtt tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be: bejelentést tettek Csőzik kijelentései miatt és a rendőrségtől kérik az ügy tisztázását.

T. Mészáros és Simó jogi vesszőfutása ezután kezdődött. A rendőrség után az ügyészség is úgy ítélte meg: a Csőzik ellen indított ügy legfeljebb magánvadás ügy lehet, azért az eljárás iratait átküldték a helyi bírósághoz.

Az érdi bíróság ezután döntött arról a napokban, hogy fideszes politikusok feljelentése alapján indított ügyet meg kell szüntetni.

A bíróság elnöke egyebek mellett arra, a korábban több évtizedes, alkotmánybíróság által kimunkált jogelvre hivatkozva hozta meg a döntését, amely szerint Csőzik a véleménynyilvánítás alapjogának kereteit nem lépte túl, hiszen T. Mészáros és Simó közszereplőnek minősülnek, ezért az éles bírálatokat is el kell viselniük. 

A bíró leszögezte a végzés indokolásában, hogy Csőzik kijelentései nem tekinthetőek gyalázkodónak és olyan mértékig sértőnek, hogy az büntetőjogi értelemben értékelhető lenne.

Dr. Liziczay Sándor bíró kimondta: a Simóék feljelentésében szereplő cselekmények nem bűncselekmények.

A végzést az érdi bíró október 21-én hozta meg. Az ügyben a határozat kézhezvételétől számított nyolc napja van a fellebbezés bejelentésére Simónak és T. Mészárosnak.

Szerdán, a déli órákban Simó Károly, az egyik feljelentő azt nyilatkozta lapunk munkatársának, hogy eddig semmilyen értesítést nem kapott a rendőrségtől vagy a bíróságtól, így a döntés nem tudja érdemben kommentálni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email