22_03_29_erdmost_nincskep

Nyolc óra múlt

22_03_29_erdmost_nincskep

Nyolc óra múlt

Megbüntetik-e a kijárási tilalom sávjában még sportoló gyerek szüleit, ha hazakísérik edzésről a kiskorút? Utánajártunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A vonatkozó rendelet a kísérőről ugyanis nem ír semmit. A klubok úgy oldották meg ezt a kérdést, ahogy tudták. A teljesség igénye nélkül: a Danubius RSC olyan igazolást adott a vívóinak, ami a szülőkre is vonatkozik, és kérték a sportolókat, hogy mindig legyen náluk a tagsági igazolványuk. Emellett előrehozták az edzéseket is, hogy mindenki időben hazaérjen. Ez utóbbi megoldást választotta az Érdi Shaolin Wushu SE is. A Kárpáti Farkasok a szülőknek is adott igazolást, az 5 Stars Érdi VSE futsal pedig az MLSZ-től kapott nyomtatványt tudja biztosítani sportolóinak. A Budapesti Honvéd SE-Érd ugyan csupán a gyerek nevére kiállított papírt ad, de azt a szülő vonatkozásában is el kell fogadnia a rendőrségnek az egyesület álláspontja szerint.

Ezzel el is érkeztünk a nagy kérdéshez: elég-e, ha csak a gyerek nevére állít ki igazolást az adott sportklub? És van-e joga egyáltalán ahhoz, hogy a szülőnek is kiállítson? Egy édesanya, akinek a fia birkózik, felhívta a rendőrséget, hogy megtudja, pontosan milyen igazolásra van szükség?

Azt ajánlották neki, forduljon az operatív törzshöz, ő pedig a  koronavirus@1818.hu e-mail címen feltette kérdéseit. Hamarosan meg is érkezett a sommás (és meglepő) válasz, miszerint „Az igazolás csak gyermekét mentesíti a kijárási tilalom korlátozása alól, Önöket nem. Javasoljuk, hogy kérjék meg a sportszövetkezetet, biztosítsanak lehetőséget a kiskorúak hazaviteléhez egy ott dolgozó munkatársuk közbenjárásával.”

Hogy van-e olyan aranyszívű edző, aki a napi munka után még hazafuvaroz öt-tíz gyereket, az erősen kérdéses. Szerencsére erre már nem kell megtalálnunk a választ – kiderült ugyanis, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Mivel a fenti kurtán-furcsán odavetett írásos választ szerkesztőségünk nem tartotta kielégítőnek, telefonon kértünk tájékoztatást. A vonal másik végén azt javasolták, kérjünk állásfoglalást az ORFK-tól. A megadott telefonszámon sajnos a BRFK jelentkezett; az ügyintéző az érdi kapitánysághoz irányított. Így aztán visszatértünk a kályhához, hiszen a birkózó srác édesanyja is pont itt kezdte a kérdezősködést. Nekünk sikerült messzebbre jutnunk: az érdi kapitányságon megtudtuk, hogy a szülő kísérheti a gyermeket az esti edzésre külön igazolás nélkül is – elég, ha a gyereknek van igazolása, sportkönyve. Érdemes egyébként ezt lefénymásolni a magunk számára is.

Jó tudni: a rendőrök sújtottak már szabálysértési bírsággal olyan érdi lakosokat, akik megszegték a kijárási tilalmat, de itt felnőttekről volt szó, nem pedig gyerekekről. Érdemes fontolóra venni, mennyire vagyunk „bátrak” egy kis illegális éjszakai sétához: a büntetés összege 5 ezertől 150 ezer forintig terjedhet.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email