22_03_29_erdmost_nincskep

Veszélyes adventi koszorú

22_03_29_erdmost_nincskep

Veszélyes adventi koszorú

A vasárnap kezdődő adventi időszakban és karácsony közeledtével megnő a tűzesetek száma. Idén, amikor a veszélyhelyzet miatt a szokásosnál is többet tartózkodunk otthon, különösen érdemes betartani néhány alapszabályt, hívja fel rá a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Karácsonyhoz közeledve, most hétvégén advent első vasárnapján egy tűzveszélyes dekoráció, az adventi koszorú is kikerül sokak otthonában, amelyen meggyújtjuk az első gyertyát. Az a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem, hozzátéve: tavaly 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt.

A katasztrófavédelem szerint nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell: a koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, a függönyre, az ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás az, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül – hangsúlyozták.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a november végétől az év utolsó napjáig tartó időszakban jegyzik fel az otthonokban keletkező tűzeseteknek körülbelül a hatodát, vagyis az éves átlag kétszeresét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint ősszel és télen átlagosan negyvenöt percenként gyullad ki egy lakás, naponta két-három lakás válik lakhatatlanná a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben. Idén már 5950 lakástűz volt, 482 ember szenvedett füstmérgezést, 86-an pedig életüket vesztették.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email