22_03_29_erdmost_nincskep

Itt a piros, hol a piros?!

22_03_29_erdmost_nincskep

Itt a piros, hol a piros?!

2021. január 1-től jó néhány beteg részére kellemetlen következménnyel és az ingyenes ellátás elvesztésével járhat, ha nem rendezett a jogviszonya a társadalombiztosítónál. Az év utolsó heteiben muszáj utánajárni az ügynek, hiszen országosan több tízezer ember lehet érintett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2007 áprilisában vezették be az egészségügyi szolgáltatás jogosultságának az ellenőrzését a hazai egészségügyben.  Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor orvos-beteg találkozó történik különböző színű lámpák adnak információt a TAJ-kártya érvényességéről, illetve arról, hogy a páciens jogosult-e egészségügyi szolgáltatásra. 

Bárány Zsolt, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója még a nyáron a rendelő Facebook oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy mindenkinek figyelnie kell a TAJ-kártyája érvényességét, ugyanis július 1-én életbe lépett egy jogszabály, miszerint 6 hónappal később, tehát 2021. január 1-től jó néhány beteg részére kellemetlen következménnyel és az ingyenesség elvesztésével járhat, ha nem rendezett a jogviszonya. 

Tisztázzuk, melyek is ezek a jelzések!

ZÖLD lámpa” – TAJ érvényes, jogviszonya rendezett,
„PIROS lámpa” – TAJ érvényes, jogviszonya rendezetlen – A jogviszony rendezetlensége esetén az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott ellátás nyújtását és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás költségét sem. A szolgáltató köteles a NEAK honlapjáról letöltött értesítő átadásával tájékoztatást adni a betegnek a jogviszony rendezetlenségéről. 
„KÉK lámpa” – Külföldön biztosított, a TAJ átmenetileg érvénytelen – A TAJ átmenetileg érvénytelenítésre került, mert azt jelentették be az egészségbiztosítóhoz, hogy külföldön létesített biztosítási jogviszonyt. A „Kék lámpa” jelzés mellett az egészségbiztosítás keretében nyújtott ellátás TAJ kártyával nem vehető igénybe. Az ellátások igénybevételére Magyarországon a külföldi biztosító által kiállított EU kártyával, vagy azzal egyenértékű formanyomtatvánnyal van lehetőség. A TAJ akkor lesz újra érvényes, ha a külföldi biztosítási jogviszony megszűnt, és azt be is jelentették az egészségbiztosítóhoz.
„BARNA lámpa” – TAJ egyéb okból érvénytelen – Az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe. A TAJ érvényességének rendezését a kormányhivatalnál kezdeményezheti.
„SÁRGA lámpa” – TAJ érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult – A lámpa azt jelzi, hogy a beteg az egészségbiztosítóval kötött megállapodás alapján jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ezért – a sürgősségi fogászati ellátás kivételével – nem jogosult fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhet fel. A megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatás – a sürgősségi ellátás kivételével – a megállapodás megkötését követő huszonnegyedik hónap első napjától jár, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése visszamenőleg huszonnégy hónapra megtörtént.

A jogszabály értemében azokat, akik a NAV adatbázisa szerint 2021. január 1-én hathavi járulékfizetés elmaradással rendelkeznek, a rendszer átállítja a mostani pirosról BARNA színre, tehát az ellátásért fizetniük kell, méghozzá az ellátás megkezdése előtt!

A gyakorlati részéről megtudtuk, hogy abban az esetben, ha valaki „barna”, akkor megkérdezik, hogy milyen rendeléseket és ellátásokat szeretne igénybe venni a páciens. Ezután egy erre központilag kiszabott árlista alapján kap egy árajánlatot, amelynek összegét a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény titkárságán található pénztárban lehet befizetni (munkaidőn túl a kartonozóban), s csak ezután végzik el a szükséges beavatkozásokat. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email