22_03_29_erdmost_nincskep

Maszkmustra

22_03_29_erdmost_nincskep

Maszkmustra

Budaörsön részlegesen bezárták a kutyafuttatókat, Százhalombattán csak a Piac téren, Törökbálinton viszont minden közterületen kötelező a maszkviselés. Régiós járványügyi körképünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Budaörsön maszkot kell viselni az autóbuszmegállókban, illetve a vasútállomáson reggel öttől este nyolc óráig – olvasható az önkormányzat rendeletében. Közintézmények esetén a nyitást megelőző fél órától kezdődően a zárás utáni fél órával bezáróan kötelező a maszkviselés a bejárattól számított 200 méteren belül, az orvosi rendelők, gyógyszertárak előtt száz méteres távolságon belül, valamint az ezekhez tartozó nyilvános parkolókban. A helyi termelői piac területén is maszkot kell viselnünk. A településen a kutyafuttatókat este tíz és reggel öt óra között bezárják, és a nyitvatartási időben sem lehetnek ötnél többen a területen.

Diósdon ingyenes telefonos applikációval segítik a maszkviselést. Az app lényege, hogy a helyadatok megosztását követően a felhasználót figyelmezteti a program, ha olyan területre, útszakaszra ért, ahol kötelező a maszk viselése. (A maszktérkép ide kattintva érhető el) A kereskedelmi, ipari létesítményekre vonatkozó adatokat, információkat nem tartalmazza az alkalmazás. Fontos még, hogy megváltozott a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendje: csak kivételesen indokolt esetben és csak előzetes telefonos egyeztetés alapján intézhetjük személyesen ügyeinket. Az önkormányzat továbbra is biztosít mosható textilmaszkot a lakosok részére.

Sóskúton a maszkviselés általános szabályai érvényesek, Sóskút ugyanis nem tartozik a tízezer főnél nagyobb lakónépességű települések közé.

Százhalombattán Vezér Mihály polgármester tartott sajtótájékoztatót a helyi szabályozásról november 11-én. A Hírtükör közlése szerint a Piac tér kivételével egyelőre máshol nem kötelező, ugyanakkor ajánlott a maszkviselés. A tervek szerint nyitva maradnak a kutyafuttatók, ám az uszodákat, fitnesz- és edzőtermeket, más sportlétesítményeket csak az igazolt versenyzők használhatják. A sportcsarnokban továbbra is meg lehet tartani a testnevelésórákat azoknak a diákoknak, akik eddig is oda jártak. A Százhalom Egészségügyi Központ nehéz helyzetbe került, mivel a dolgozók megbetegedései miatt átmenetileg szünetelnek egyes rendelések, ezért kérik a betegeket, indulás előtt tájékozódjanak a rendelő honlapján. A battai önkormányzat egyébként ingyenesen szűri saját alkalmazottait: november 9-én ötven, 10-én ötvenhat gyorstesztet végeztettek el a bölcsődei, óvodai, valamint egészségügyi dolgozókon, ezek közül egyik sem lett pozitív. Az önkormányzat által finanszírozott és szervezett szűrés mindaddig folytatódik, amíg az állam a gyakorlatban is átveszi a feladatot. A SZÁKOM és a gondozóház dolgozói, a védőnők és szociális munkások mellett a munkáltatóval egyeztetve a postások, kereskedelmi, szépségipari alkalmazottak számára is újból hozzáférhetővé teszi a tesztelést a város.

Tárnokon a hat év alattiak kivételével kötelező maszkot hordani a bölcsőde, óvoda, általános iskola, szociális és egészségügyi intézmény, kormányzati épület, művelődési ház, üzlet, vasúti váróterem bejáratától számított ötven méteren belül, valamint minden olyan szabadtéri területen, ahol tömegközlekedési eszközre várakoznak, és a játszótereken is – olvasható Lukács László polgármester közleményében. Bezárták a Heinrich Antal Házat, ami idén már nem nyitja meg kapuit.

Törökbálint teljes területén kötelező a maszkhasználat, egy kivétellel: ha 50 méteres közelségben rajtunk kívül nem tartózkodik más. „A döntésnél figyelembe vettem Törökbálint adottságait és kertvárosi jellegét. Nem elvárható, hogy az egyébként üres utcán, egyedül sétálva viseljük a maszkot. A vírus terjedésének megelőzése miatt azonban kötelező feltenni abban az esetben, ha bármely módon mások közelébe kerülünk” – írja közleményében Elek Sándor polgármester, aki saját hatáskörében döntött arról is, hogy a Bálint Márton és a Zimándy iskolák pedagógusai számára a gyorstesztek mellett az első teszteléshez PCR-teszteket is biztosít, ahogy a saját fenntartású nevelési intézményeiben dolgozóknak is. (A döntés 10-én született, 12-én már arról tájékoztatott a városvezető, hogy két pozitív teszt miatt be kellett zárni a Szérűskert Bölcsődét). Bezárták a Törökbálint Sportközpontot, a Munkácsy Mihály Művelődési Házat, valamint a Falumúzeumot is. A polgármester elrendelte a nem önkormányzati idősotthonokkal és a Tábitha Házzal való folyamatos kapcsolattartást.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email