22_03_29_erdmost_nincskep

Beutaló a felhőben

22_03_29_erdmost_nincskep

Beutaló a felhőben

EESZT-nek is rövidítik, és a beutalóktól kezdve a recepteken át a Covid-teszt eredményéig számtalan dokumentumot megtalálhatunk itt, persze csak magunkról. Dr. Kustár Emilia diósdi háziorvos összeállítása.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ott a beutaló a felhőben”, „nem nyomtatok receptet, elég lesz a tajkártya”, „nem kell a leletért jönni, az orvos majd látja”. Számtalanszor elhangzanak ezek a mondatok, mi pedig bólintunk, hogy igen, ez így sokkal egyszerűbb és kényelmesebb. Azt már kevesebben tudjuk: nemcsak a patikus, az orvos látja a fentieket, hanem mi magunk is, hiszen az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) tárolt adatainkhoz mi is hozzáférhetünk.

Az eeszt.gov. hu oldalon minden olyan magyar állampolgár, akinek van ügyfélkapus elérhetősége és érvényes tajkártyája, bármikor hozzáférhet a rögzített adataihoz. A belépéshez az ügyfélkapus felhasználónevünk és jelszavunk, valamint a tajszámunk szükséges. Ha az önrendelkezés menüpont alatt található értesítési beállításoknál megadunk egy e-mail-címet, beállíthatjuk azt is, hogy a postafiókunkba érkezzenek az általunk látni kívánt dokumentumok. Például a receptek – az e-mail azonnal megérkezik, amint az orvos felírta, így tudni fogjuk, mikor indulhatunk a patikába. Kérhetünk és kaphatunk értesítést egy-egy orvosi beutaló kiállításáról is. Ez az opció még nem működik megfelelően, mivel az e-beutalók bevezetése folyamatban van, tehát a megírt beutalókért még be kell mennünk a rendelőbe.

Az EHR Dokumentumok opciót választva minden rólunk keletkezett anyagról kapunk visszajelzést. Zárójelentések, ambuláns lapok, szakorvosi, illetve laborvizsgálatok eredményei, és manapság a Covid-teszt eredménye is itt jelenik meg. Akár ezért is érdemes bejelentkezni az EESZTrendszerbe – akinek pedig nincs ügyfélkapu-regisztrációja, az bármikor csinálhat, igaz, ezért el kell mennie az okmányirodába, de ott mintegy három percet vesz igénybe ennek beállítása. Akinek pedig már e-személyije van, az ügyfélkapus regisztrációt saját maga is megteheti az ugyfelkapu. gov.hu/regisztracio/regEszemelyi oldalon.

Mindez nemcsak a Covid-teszt eredménye miatt éri meg, hanem azért is, mert nem kell kérdezgetni a háziorvost, mikor kerül fel az e-recept a felhőbe, sem a szakrendelőbe rohangálni a leletekért, laboreredményekért. Ezeket mostantól akár a mobiltelefonon is megtekinthetjük. Amellett, hogy így nekünk is kényelmesebb, jelentős terhet veszünk le az egészségügyi személyzet válláról.

Cikkünk a „3 generációval az egészségért” program keretében készült, érdi, diósdi és törökbálinti orvosok részvételével. A „DIÓnyi TÖRekvés ÉRteD” célja, hogy a lakosság tevőlegesen hozzájáruljon saját egészségük megőrzéséhez, és tudatosan kerülje az azt romboló szokásokat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email