22_03_29_erdmost_nincskep

Tudni akarja, fertőzött-e?

22_03_29_erdmost_nincskep

Tudni akarja, fertőzött-e?

Ezekből a Covid-tesztekből választhat

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Többféle koronavírus-teszt került forgalomba az elmúlt hónapokban, és nem is olyan könnyű eldönteni, melyiket válasszuk. Van, amelyik azt mutatja, fertőzöttek vagyunk-e az adott pillanatban, van, amelyik azt, átestünk-e már a betegségen, de létezik kombinált teszt is.

Ha valaki arra gyanakszik, hogy megfertőződött a vírussal, mert jellemző tünetei vannak és/vagy az elmúlt napokban igazolt Covid-fertőzött beteggel találkozott, akkor orr- és garatváladékból vett mintából végzett PCR tesztre van szüksége. A vizsgálat magát a vírust mutatja ki, legkorábban 1-3 nappal a fertőzést követően. A teszt hatósági ára 19 500 Ft és az eredményre 2-3 napot kell várni.

Ha valaki mielőbb szeretné megtudni, megfertőződött-e a koronavírussal,  mert a betegségre jellemző tünetei vannak, vagy legalább 4 napja találkozott igazolt Covid-fertőzöttel, akkor orrgaratból vett minta alapján végzett gyors antigénteszt javasolt. Ez a teszt a fertőzést okozó koronavírus antigénjét mutatja ki 20 percen belül. Az antigén gyorstesztet 15 000 Ft-ért végeztethetjük el.

Ha tünetmentesek vagyunk, de gyorsan meg akarjuk tudni, jelenleg van-e IgM és IgG ellenanyag a szervezetünkben, vagyis, ha tudni szeretnénk, hogy megfertőződtünk-e vagy átestünk-e már a koronavírus betegségen, akkor az ujjbegyvérből végzett gyors ellenanyagtesztet javasolják. Az IgM a fertőzés korai szakaszában termelődik, és meglévő vagy nemrég lezajlott fertőzésre utal, míg az IgG valamivel később, a fertőzés 7-14. napja körül termelődik, és hosszú távon a szervezetben marad. Ezt is 15 000 Ft körüli áron lehet elvégeztetni.

Ha valaki Covid19-re utaló tüneteket mutatott vagy PCR-ral igazoltan már átesett a fertőzésen legalább egy hónappal korábban, és tudni akarja, termelődött-e IgG ellenanyag a szervezetében, akkor a vénás vérből végzett ELISA IgG vagy CMIA IgG  vizsgálat ajánlott. Az Elisa tulajdonképpen kombinált teszt, amely nagy pontossággal megmutatja, hogy valaki fertőzött-e vagy már átesett a fertőzésen és gyógyult, illetve védettsége van. A vizsgálat ára 20 000 Ft körül mozog. A CMIA elvégzését akkor javasolják, ha célzottan IgG ellenanyagot keresnek.

Léteznek otthon elvégezhető gyorstesztek, melyekről igen eltérőek a vélemények. Júliusban a gazdasági Versenyhivatal is figyelmeztetett, hogy vigyázni kell az interneten megvásárolható otthoni gyorstesztekkel. Bár az áruk kecsegtető, hiszen némelyikhez már 3000 forintért hozzá lehet jutni, a hitelességük erősen kétséges.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Városgazda munkatársai és a helyi tűzoltók megállás nélkül dolgoznak, hogy a lakosság

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email