22_03_29_erdmost_nincskep

Őszi munkák a kertben

22_03_29_erdmost_nincskep

Őszi munkák a kertben

November az ősz utolsó hónapja, de még ilyenkor is bőven akad teendőnk a kertben, ráadásul a mostani munkával sok időt és energiát takarítunk meg tavasszal. Bálint Károly kertépítő mérnököt kérdeztük, miről kell ősszel gondoskodnunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az időjárás még mindig nagyon fura, vannak egészen meleg napok, de gondolom a muskátlikat már ideje eltennünk.

Lassan nemcsak a muskátlikat, de a szobanövényeinket is érdemes teleltetnünk. A muskátli ugyan elviseli az enyhe fagyokat is, de ha reggelente tartósan plusz 6 fok alá esik a hőmérséklet, inkább vigyük be őket a lakásba, mert megfázhatnak. 

Mi a helyzet a leanderekkel? 

A leanderek egyelőre kint maradhatnak. Akár mínusz 5 fokot is bírnak, szóval minél később visszük őket melegebb helyre, annál szebbek lesznek tavasszal, annál jobban fog sikerülni az átteleltetésük.

Hogyan kell metszeni őket? Azt hallottam, érdemes néhány szezononként tövig visszametszeni és akkor sok virágot hoznak. 

A mediterrán országokban valóban gyakori, hogy csontig visszavágják, de ott nem is cserépben nevelik őket. Szóval én nem ajánlanám ezt a teljes visszametszést. Vissza lehet metszeni, de akkor a következő nyáron nem fog virágot hozni, az azutánin viszont várható, hogy tényleg berobban. Ha viszont nagyon el vannak öregedve a leandereink, akkor 15-20 centiméterrel visszavághatjuk őket, így 20-30 éves leanderek is gyönyörűek maradnak. A leandert a többi mediterrán növénnyel együtt a balkonon vagy teraszon teleltethetjük, ahol 5-10 fok az ideális. Ha melegebb van, az sem baj, de akkor legyen megfelelő pára a helyiségben. 

A kertben milyen munkát tudunk végezni novemberben?

Akinek van diófája, javaslom, most metssze meg. Ha ugyanis a fákat tavasszal metsszük, akkor a sebekből kicsorduló nedv nehezen szárad be, és ez korhadást indít meg. Az utolsó fűnyírásra is kerítsünk sort, de ne vágjuk nagyon alacsonyra. A legoptimálisabb, ha 6-7 centiméteres magasságra nyírjuk, ezzel megelőzhetjük a fagykárokat és a hópenészt is. 

Mi az a hópenész? 

A hópenész betegség bizonyos környezeti viszonyok között jelenik meg: nedves, párás, hűvös időjárás, túlzott nitrogénadagolás, vastag filcréteg alatt. Általában akkor alakul ki, ha rádobáljuk a havat a fűre, az pedig elkezd olvadni, majd visszajegesedik és befülled alatta a fű. Tényleg úgy néz ki, mint a penész és képes tavaszra teljesen tönkretenni a gyepet. 

Érdemes ilyenkor még bármit elültetni?

Hogyne! Ha valaki az első tavaszi napokon tulipánt, nárciszt, jácintot szeretne látni a kertjében, azt bizony most kell elültetni. Azért most, mert a virágok kifejlődéséhez elengedhetetlen a téli hideghatás. Ha ez elmarad, a hagymából nem fejlődik virág. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email