22_03_29_erdmost_nincskep

Ingyenes, de jut mindenkinek?

22_03_29_erdmost_nincskep

Ingyenes, de jut mindenkinek?

Hetek óta halljuk, mindenki oltassa be magát az influenza elleni védőoltással. Azonban egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek jut az oltóanyagból.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha egyszerre támad az influenza és a koronavírus, az egészségügy rendkívüli módon leterhelődhet, és a szakemberek szerint végzetes kimenetelű is lehet a két vírus találkozása. Hiszen, ha a két vírus együtt éri a szervezetet, felerősödik a hatás, és lényegesen súlyosabb lefolyásra, szövődményekre számíthatunk. Így mindenkit arra biztatnak, oltassa be magát az influenza elleni védőoltással. Igen ám, de hogyan?

Több érdi háziorvosi rendelőt hívtunk, az orvosok arról számoltak be, hiába ígérte a kormány, hogy mindenkinek jut majd az ingyenes oltóanyagból, valójában nincs és nem is tudják, lesz-e. Kétféle vakcináról beszélünk. Az egyik a magyar gyártású 3Fluart, ezt 3 éves kortól ajánlják. Ebből évente 1,3 milliót, gyártanak, és egyes információk szerint idén sem lesz több. A másik vakcina a Vaxigrip Tetra, amely már hat hónapos kortól adható,és a 3 évesnél fiatalabb gyermekek és a várandós nők számára is kizárólag ezt ajánlják. Ebből viszont – úgy tudni – az állam felvásárolta az egész készletet, mintegy 100 000 darabot.

A cél az volna, hogy az egészségesek is beoltassák magukat, de az orvosok többsége jelenleg előnyben részesíti az időseket és a betegeket. Egyikük elmondta:„A 65 felettieket mindenképp be kellene oltani, főleg, ha az illető magas életkora mellett cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenved, szívbetegsége van vagy infarktuson esett át, illetve akiknek valamilyen daganatos vagy immunológia betegsége van. De az említett a betegségekkel együtt élő fiatalabbakat is szükséges lenne oltani, és nagyon fontos lenne a terhes nők számára is.” Az influenza elleni védőoltások kapcsán kerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, de lapzártáinkig nem érkezett válasz.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email