22_03_29_erdmost_nincskep

Beindult a téligumi-szezon

22_03_29_erdmost_nincskep

Beindult a téligumi-szezon

Még mindig sok az olyan autótulajdonos, aki megvárja a mínuszokat vagy az első havazást a téli gumiabroncsok felszerelésével. Sokan a 7 fokos napi átlaghőmérséklethez kötik a gumicserét, a szakember szerint azonban már a fűtési szezon kezdetekor érdemes lecserélni a nyári gumikat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Ez azért fontos, hogy ne érjen bennünket baleset, illetve hogy ne okozzunk másoknak balesetet a nem megfelelő gumiabroncs miatt – fogalmazott Kun Marcell gumiszerelő szakember. – A nyári gumik meleg időben jól megtapadnak az úton, hidegebb időben azonban sokat veszítenek ebből a tulajdonságukból. A gumi hajlékony, rugalmas anyagból rugalmatlan műanyaggá változik, aminek hosszabb fékút lesz az eredménye.”

Egy garnitúra gumit rendeltetésszerű használat mellett átlagosan ötévente kell cserélni, de természetesen függ attól, ki mennyit használja az autót. Azonban arra is figyelnünk kell, hogy a gumi akkor is tönkre tud menni, ha keveset használjuk. „Úgy kell elképzelni, mint a befőttes gumit, hiába áll a szekrényben öt évig használat nélkül, tönkremegy. Ne az autós állapítsa meg, használható-e még, a döntést bízzuk szakemberre.”

Léteznek olcsóbb és drágább gumik, az ár általában jól tükrözi a minőséget. A lényeg, hogy mindig olyan gumiabronccsal közlekedjünk, ami biztonságos, és a szerviz által ajánlott. Az elhasznált gumikat egyébként ingyenes gyűjtőpontokon le lehet adni, egy háztartásból évente négyet. Érdi lakosok lakcímkártyával és személyi igazolvánnyal az ÉTH Sas utcai telephelyén tehetik ezt meg.

A szakember felhívta a figyelmet a megfelelő keréknyomás és a centrírozás fontosságára is. „A centrírozás a kerék kiegyensúlyozását jelenti, ezt minden gumicsere során ellenőrizni kell. Amikor autópályán haladunk körülbelül 120-as tempóval és azt érezzük, hogy remeg a kormány, akkor az általában centrírozási probléma. Ez az autónak is árt, hiszen a kapcsolódó alkatrészeket tönkreteszi.” Fontos tudni azt is, hogy a gumiabroncsnak mind a négy keréken egyformának kell lennie.

 

A változékony, hirtelen hidegre forduló időjárás kellemetlen meglepetést okozhat az autósoknak, ezért érdemes időben megtervezni az abroncsok cseréjét és mielőbb időpontot foglalni valamelyik gumiszervizben. És persze az sem mindegy, hogy milyen téli abroncsot választunk. Magyarországon a közlekedésrendészeti törvény nem írja elő a nyári gumiabroncsok télire történő cseréjét és fordítva, de a legtöbb autós tapasztalatból is tudja, hogy télen – különösen havas, jeges vagy ónos eső miatt csúszós utakon – nagyon veszélyes nyári gumival közlekedni. De vajon mikor és hogyan érdemes lecserélni az abroncsokat? Kérdéseinkre az érdi Bara Autóház raktár vezetője, Kovács János válaszolt CarFace című műsorunkban.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email