22_03_29_erdmost_nincskep

Tilos belépni kutyával a Kutyavárra?

22_03_29_erdmost_nincskep

Tilos belépni kutyával a Kutyavárra?

A Kutyavár parkját előszeretettel használják a kutyás és a gyermekes családok is, de ez konfliktusokkal jár a két fél között. Lehetséges megoldásként felmerült egy elkerített kutyafuttató kialakítása a Fürdő utcai részen. Erről tartott megbeszélést a környék lakóival Andrasek Mónika képviselő.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A beszélgetésen ez alkalommal viszonylag kevesen vettek részt, annak ellenére, hogy Érden a legtöbb gazdinak (azaz inkább a kutyájának) talán joggal hiányozhat egy kutyafuttató. A megbeszélésen részt vevő Gregus László szerint ugyanakkor a Kutyavár műemlékvédelmi terület lévén nem alkalmas arra, hogy létesítsenek itt egy kutyafuttatót. Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy az nyilvánvalóan nem zavar senkit sem, ha a gazdik pórázon sétáltatják végig a parkon a kutyusaikat és összeszedik utána azt, amit össze kell.

Ehhez kapcsolódóan ketten is szóvá tették, hogy égető szükség lenne a helyszínen köztéri kukákra, illetve olyan szemetesedényre (és zacskókra), amivel könnyebbé tennék a gazdiknak is, hogy összeszedjék és megváljanak a kutyapiszoktól. Tetlák Örs alpolgármester, aki szintén részt vett a megbeszélésen, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy ő személy szerint minél kevesebb kukát szorgalmaz kitenni a természetvédelmi területekhez hasonlóan ide is, hiszen a cél az lenne, hogy az ide látogatók ne itt váljanak meg a szeméttől. Szerinte amit elhoznak magukkal az itt piknikezők vagy sétálók (üdítős flakonok, sörös dobozok), azokat a túra után vigyék haza magukkal és ott váljanak meg tőlük.

A fórumhoz hozzászólt egy végzős építészhallgató is, Gergye Menyhért, aki már évek óta tanulmányozza a Kutyavárat, és diplomamunkáját éppen abból írja, hogyan lehetne a park mindenkié, úgy, hogy közben műemlékvédelmi területként se sérülhessen. „A kutyásoknak és a gyerekeseknek is biztosítottam a diplomamunkámban egy-egy külön helyszínt, ahova félrevonulhat mindenki: egy kutyafuttatót és egy játszóteret.” Azzal kapcsolatban, hogy a park műemlékvédelmi terület, Menyhért úgy fogalmazott, hogy a Műegyetem Műemlékvédelmi Tanszékén írja a diplomáját, így munkájában a műemlék is fontos szempont, de úgy gondolja, a műemlékeket használni kell, mert ezek általában olyan épületek, amelyek valamilyen funkciót láttak el a múltban.

Abban mindenki egyetértett, hogy mivel a Kutyavárnak, a legenda szerint, régebben éppen az volt a szerepe, hogy Mátyás király vadászkutyáinak adjon szálláshelyet, ezért kicsit furcsán venné ki magát, ha most épp a kutyákat zárnák ki az egész területről. „Tudjuk, hogy a korábbi századokban itt vadászkutyákat tartottak a Kutyavár kiszolgáló épületeiben, úgyhogy a kutyák ide valók. Természetesen nem a műemléken, hanem attól elszeparálva” – tette hozzá Menyhért is. 

Andrasek Mónika önkormányzati képviselő is azt hangsúlyozta, hogy nincs annyira kiélezett ellentét a gazdik és a kisgyermekes családok között, hogy ki kellene zárni innen a kutyákat. Meg lehet oldani a problémát viszonylag egyszerűen, ha elkerítenek egy részt a kutyák számára, de mindenek előtt szeretné felmérni az itt lakók, a parkot használók igényeit a képviselő, hogy aszerint tudjanak majd intézkedni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email